‘Nederland reageert laks op bedreiging ngo’s’

Intimidatie Mensenrechtenorganisaties hebben forse kritiek op de wijze waarop de Nederlandse autoriteiten reageren op de bedreiging van een buitenlandse juriste in Nederland.

Nada Kiswanson
Nada Kiswanson Foto: David van Dam

Nada Kiswanson levert namens Palestijnse organisaties materiaal aan het Internationaal Strafhof in Den Haag, dat ‘vooronderzoek’ uitvoert naar mogelijke oorlogsmisdrijven door Israël in Palestina. Zij wordt sinds februari met de dood bedreigd.

Lees ook Nederland: wel goed maar niet per se veilig

De politie stuurde Kiswanson weg toen ze voor het eerst aangifte wilde doen. Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken zou eerst traag en terughoudend hebben gereageerd.

Zo stuurde minister Koenders pas twee maanden na een waarschuwing van de internationale federatie van mensenrechtenorganisaties FIDH, in maart, een brief terug. Daarin noemt hij de dreigementen „onacceptabel”. Amnesty International eist echter een publieke veroordeling.

Lees ook Ze dacht dat Nederland veilig was

De organisaties Amnesty, FIDH, het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten en de Coalitie voor het Internationaal Strafhof zeggen dat de Nederlandse autoriteiten niet alert genoeg zijn. Ze willen dat Nederland op zijn minst een centraal aanspreekpunt voor bedreigde mensenrechtenactivisten creëert. Ook het Strafhof wil concrete maatregelen.

Buitenlandse Zaken is „actief als gesprekspartner”, aldus een zegsman. Het Openbaar Ministerie „werkt aan voorlichting”.

D66 heeft Kamervragen gesteld.