Natuurbrand Marseille onder controle

Door extreme droogte en harde wind kampen Frankrijk en Portugal met hevige bosbranden. Het is onduidelijk of het vuur in Frankrijk is aangestoken.

Philippe Laurenson/REUTERS

De natuurbrand die woensdag uitbrak ten noorden van de Franse havenstad Marseille is onder controle. Dat meldt de brandweer van de stad donderdag. In totaal is ongeveer 2.500 hectare ten noorden en westen van Marseille in vlammen opgegaan. Er is een man opgepakt in verband met de branden. Het is nog onduidelijk of hij iets met de bosbranden te maken heeft.

Het gebied kampt met extreme droogte en hitte. Het heeft al weken niet geregend, waardoor bosbranden gemakkelijk kunnen ontstaan en om zich heen kunnen grijpen. Meer dan 1.800 brandweerlieden uit Frankrijk waren uitgerukt om het vuur te bestrijden. Vier van hen raakten gewond, van wie drie zwaargewond.

Ten noordwesten van Marseille, in de plaats Vitrolles, zijn huizen ontruimd en ongeveer duizend mensen in veiligheid gebracht. Zij kunnen nog niet terugkeren.

De vluchten vanaf de luchthaven van Marseille vertrekken en landen weer, nadat sommige vluchten woensdag vertraagd of geschrapt werden en vliegtuigen die wilden landen werden omgeleid. Wel kunnen vluchten op last van de brandweer alsnog worden uitgesteld. Ook zijn niet alle wegen rondom de luchthaven open. Mensen die de luchthaven willen bereiken kunnen dat het best per trein doen.

Frankrijk is niet het enige Europese land dat kampt met natuurbranden. Op het Portugese vasteland en het Portugese eiland Madeira woeden momenteel ook hevige branden. 150 huizen zijn verwoest en zeven mensen zijn overleden als gevolg van het snel om zich heen grijpende vuur. Op Madeira is een 23-jarige opgepakt op verdenking van brandstichting.

    • Heleen Gorris