Ruzie tussen Rabobank en curatoren over MS Mode loopt op

Filiaal van kledingketen MS Mode. Foto ANP / Bas Czerwinski

Het conflict tussen de curatoren van MS Mode en Rabobank is geëscaleerd. Rabobank is donderdagmiddag naar de rechter-commissaris gestapt om haar beklag te doen over de curatoren. De bankiers willen dat de afspraken die ze dinsdag met de curatoren dachten te hebben ge maakt, alsnog worden nagekomen. Dat bevestigt een woordvoerder van Rabobank.

MS Mode is donderdag failliet verklaard. Vrijdag 5 augustus kreeg het bedrijf al uitstel van betaling. Sindsdien steggelen de curatoren en huisbank Rabobank over hoe de verkoopopbrengst van de winkels wordt verdeeld. Als gevolg van het conflict houden de curatoren de winkels vanaf vrijdag dicht – tenzij ze er alsnog uitkomen met de bank.

Rabobank schrijft in een verklaring dat ze “tot het uiterste” gegaan is om “de toekomst van MS Mode veilig te stellen”. Rabobank incasseert naar eigen zeggen “een aanzienlijk verlies”. De bank had ongeveer 30 miljoen euro in het bedrijf zitten, zeggen betrokkenen.

Volgens de curatoren inde Rabobank aanvankelijk alle verkoopopbrengst – inclusief btw. Zij wilden echter dat er ook een deel naar de boedel van MS Mode zou vloeien. Dinsdag maakten de partijen op hoofdlijnen afspraken over een eerlijke verdeling. In de uitwerking daarvan raakten ze echter opnieuw in botsing. In het beslissende overleg, donderdagochtend, stormde curator Cees de Jong boos de vergaderzaal uit, zeggen ingewijden. Daarna was het klaar.

Rabobank hoopt dat de rechter-commissaris, die toezicht houdt op het werk van de curatoren, een „bemiddelende rol” kan spelen, zegt een betrokkene.

In de afbeelding de kledingwinkels die failliet zijn gegaan tussen 2014-2016. Tussen haakjes het moederbedrijf/de investeerder.
Faillissementenkleding

Bemiddeling is welkom, want bank en curatoren hebben elkaar nog nodig. Nu MS Mode, met 2.300 werknemers, failliet is, moet er een koper worden gezocht die een doorstart wil maken. Rabobank heeft een ‘pandrecht’ op alle bezittingen van MS Mode, en heeft zodoende veel te zeggen over wie die koper wordt. De curatoren moeten daar echter ook mee instemmen.

Lees ook: Niemand wilde acute tekort van 7 miljoen bij MS Mode financieren
    • Teri van der Heijden
    • Barbara Rijlaarsdam