Janni Kyritsis’ moussaka

Zolang de zomervakantie voortduurt, kook ik hier mijn favoriete zomergerechten uit mijn meest geliefde kookboeken. Voor vandaag staat een moussaka van de Grieks-Australische chef Janni Kyritsis op het menu, uit zijn boek Wild weed pie. Het is geen traditionele moussaka, maar een vegetarische variant waarbij het gehakt is vervangen door gepofte aubergine, gebakken uien en pijnboompitten.

Net als een gewone moussaka is hij behoorlijk tijdrovend om te maken. Maar het eindresultaat is de moeite waard. Een feestelijk zomergerecht om aan gasten voor te zetten, helemaal omdat u een en ander een aantal uren of zelfs al een dag van tevoren kunt maken. Dat wil zeggen: tot en met het bovenste laagje aubergineplakken. De béchamel kan wel worden voorbereid, maar schenkt u liefst pas op het laatst over de schotel. (En houd er rekening mee dat de moussaka wanneer hij uit de koelkast komt iets langer nodig heeft in de oven.)

Kyritsis adviseert er een Griekse salade bij te serveren van grof gehakte komkommer en dito tomaten, groene paprika, olijven en peterselie, met gedroogde oregano, verkruimelde feta en een dressing van wittewijnazijn, olijfolie, zout en peper. Zelf vind ik een salade van romainesla met schilfers Parmezaan en een zurige dressing van citroensap, olijfolie, zout en peper er ook goed bij passen.

Janneke Vreugdenhil

    • Janneke Vreugdenhil