‘IS-topman gedood bij aanval Koerden en VS’

Het zou gaan om de man die de verantwoordelijkheid droeg over de oliebelangen van IS in Irak en Syrië.

De Iraakse stad Falluja, die heroverd is op IS.
De Iraakse stad Falluja, die heroverd is op IS. Foto Hadi Mizban / AP

Een topman van terreurbeweging Islamitische Staat die de verantwoordelijkheid droeg over de oliebelangen van de groepering in Syrië en Irak, is omgekomen. Persbureau Reuters meldt dat op basis van berichten van een regionale Koerdische Veiligheidsraad.

De man, ook bekend als Haji Hamad, zou gedood zijn bij een gezamenlijke operatie van Iraakse Koerden en speciale eenheden van het Amerikaanse leger nabij Qa’im, dichtbij de Syrische grens. Het Pentagon kan het nieuws van Hamads dood tegenover Reuters nog niet bevestigen. Ook een handlanger van Hamad zou bij de aanval omgekomen zijn.

Volgens de Pentagon-woordvoerder werd de operatie uitgevoerd in coördinatie en samenwerking met de Iraakse regering. De Koerdische peshmergastrijders zijn in het noorden van Syrië in hevige gevechten verwikkeld met de terreurbeweging.