Insect velt Parzival, geen vervanger mee

Hippische sport

Parzival, de 19-jarige ruin van amazone Adelinde Cornelissen, werd door een insect gebeten en werd teruggetrokken.

Adelinde Cornelissen op Parzival voordat de combinatie zich terugtrok.
Adelinde Cornelissen op Parzival voordat de combinatie zich terugtrok. John Locher/AP

Het Nederlandse dressuurpaard Parzival werd gebeten en het sprookje was uit. Het paard van amazone Adelinde Cornelissen was woensdag bezig aan zijn afscheidstournee op de Olympische Spelen. Door de insectenbeet van een dag eerder liep de Grand Prix uit op een zware teleurstelling. De 19-jarige ruin was niet fit genoeg en Cornelissen verliet halverwege haar proef de ring. Consequentie: geen score voor Nederland in de landenwedstrijd.

Nog een keer mocht Parzival het laten zien

Iets meer dan een jaar geleden kreeg Cornelissen te horen van bondscoach Wim Ernes dat ze niet meer in beeld zou komen voor Rio. Parzival zou te oud zijn voor dit niveau. Paarden moeten op hun twintigste met pensioen. Ernes werd ziek en assistent Johan Rockx verving hem als bondscoach in het olympische traject. Hij had wél vertrouwen in Parzival. Nog één keer mocht de combinatie het laten zien, maar het mocht niet zo zijn.

Negen uur aan het infuus

Een dag voor de wedstrijd zag Cornelissen de opgezwollen kaak bij het paard waar ze in Londen (2012) nog zilver mee won. Parzival had ruim 40 graden koorts. Negen uur lang hebben ze hem aan het infuus gehad om het gif van de insectenbeet te verwijderen. In de wedstrijd was hij uitgeput. Het had geen zin. „De koorts was weer weg”, zei Cornelissen later op haar Facebookpagina. „Na overleg met de dierenarts heb ik toch maar besloten te rijden, voor het team natuurlijk. Mijn maatje, mijn vriend, het paard dat altijd alles voor mij gegeven heeft. Hij heeft dit niet verdiend.”

Er is geen vervanger

De vraag is dan: kon Nederland woensdag geen reservecombinatie inzetten? Zeker. Echter is die niet afgereisd naar Rio. Om meerdere redenen wilde geen enkele Nederlandse dressuurcombinatie als reserve de grote oversteek maken. Iets wat tot veel kritiek heeft geleid. Juist die critici halen nu hun gelijk. De Brabantse Madeleine Witte-Vrees stond tot het vertrek naar Brazilië stand-by. Was zij in Rio geweest, had de bondscoach haar eventueel kunnen inzetten in plaats van Parzival. De missie op een teammedaille wordt nu moeilijk, maar niet onmogelijk. Ieder land mag telkens het slechtste resultaat schrappen.

Eerdere tegenslagen

Het lijkt de vloek van de grote oversteek. Op het WK in 2010 beet Parzival op zijn tong in de wedstrijdring in Kentucky. Er kwam bloed tevoorschijn en dat betekent in de dressuursport automatisch diskwalificatie. Een jaar eerder moest Cornelissen zich terugtrekken vlak voor de wereldbekerfinale in Las Vegas. Parzival was geblesseerd geraakt in de gokstad.

    • Robert Hüsken