IMF bereikt eerste akkoord over miljardensteun Egypte

De economie van Egypte heeft het moeilijk sinds de opstand in 2011 die leidde tot het aftreden van Hosni Mubarak.

Egyptische regeringsfunctionarissen bespreken eind juli de economische situatie in het land.
Egyptische regeringsfunctionarissen bespreken eind juli de economische situatie in het land. Foto via Reuters

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een eerste akkoord bereikt over miljardensteun aan Egypte. Het gaat om een bedrag van 12 miljard dollar (10,8 miljard euro) over een periode van drie jaar. Dat heeft het IMF in een verklaring bekendgemaakt.

De staatssteun gaat gepaard met een uitgebreid hervormingsprogramma. Sinds eind juli heeft een speciale IMF-delegatie over de voorwaarden onderhandeld. Het bestuur van het IMF moet het plan nog goedkeuren.

Kwakkelende economie

De hervormingen zijn erop gericht om de Egyptische economie te stimuleren en sociale voorzieningen te verbeteren. Ze moeten het begrotingstekort verkleinen, de positie van de Egyptische munt verbeteren en banengroei stimuleren.

Zo heeft Egypte beloofd meer belasting te innen en uitgaven te verminderen. Het land zal subsidies op brandstof verlagen, zodat de investeringen in infrastructuur, onderwijs en sociale voorzieningen uitgebreid kunnen worden.

In de verklaring noemt het IMF Egypte “een sterk land met grote kansen”, “maar het heeft enkele problemen die snel moeten worden aangepakt.”

De economie van Egypte heeft het moeilijk sinds de opstand in 2011 die leidde tot het aftreden van president Hosni Mubarak.

Lees ook de column van Carolien Roelants over waarom de Egyptische opstand in 2011 geen revolutie maar een militaire staatsgreep werd.

Egypte, met bijna 90 miljoen inwoners het meest bevolkte land van de Arabische wereld, heeft te maken met hoge inflatie, een tekort aan buitenlandse valuta, minder toerisme en dalende investeringen.