Failliete partner Delta Lloyd moet extra bewijs tonen

Verzekeringen

De man die 30 miljoen eist van verzekeraar Delta Lloyd wegens contractbreuk moet extra bewijs laten zien, oordeelt de rechtbank.

Foto ANP / Sander Koning

Een man die 30 miljoen dollar claimt van Delta Lloyd wegens contractbreuk, moet met extra bewijs komen dat er afspraken tussen hem en de verzekeraar zijn gemaakt over zo’n verbrekingsboete. Dat is de voorlopige uitkomst van een opvallend en hoogoplopend juridisch geschil tussen de twee partijen.

Woensdag oordeelde de rechtbank in Amsterdam in een tussenvonnis dat het bewijs dat de afspraken waarop de man zich beroept echt bestaan „nog niet is geleverd”. Hij moet dat nu proberen aan te tonen door het horen onder ede van (voormalige) kopstukken van Delta Lloyd, of door het aanleveren van ander bewijsmateriaal, zoals e-mails en contracten. De rechtbank stelde de tussenuitspraak donderdag beschikbaar.

Lees ook: De Sleutelman van Delta Lloyd

De man, de Brit Ramesh Dusoruth die gespecialiseerd is in complexe beleggingen, voert sinds vorig jaar een rechtszaak tegen Delta Lloyd, een van de grootste Nederlandse verzekeraars. Delta Lloyd belegde tussen 2006 en 2015 voor tientallen miljoenen in zijn bedrijf Rolsa, dat Amerikaanse levensverzekeringen opkocht. Na de aankoop betaalde Rolsa voortaan de premie, maar het kreeg ook de uitkering bij overlijden van de verzekerden. Voor Nederlandse begrippen is dat een zeer exotische belegging. Hier mogen verzekerden hun polissen niet doorverkopen.

Eind 2010 kwam Rolsa in financiële problemen omdat de verzekerde Amerikanen langer bleven leven dan verwacht. Begin 2015 ging Rolsa failliet. Delta Lloyd moest 100 miljoen euro afschrijven. Volgens Dusoruth heeft Delta Lloyd het faillissement veroorzaakt door een reddingplan af te wijzen. Zo kon het de beleggingsportefeuille naar zich toetrekken en een deel van zijn geld veiligstellen. Op het verbreken van de samenwerking staat volgens hem een boete.

Delta Lloyd betwist dat er dergelijke afspraken zijn gemaakt. De contracten waarop Dusoruth zijn claim baseert zouden vervalsingen zijn. Het vindt Dusoruth een oplichter die ook miljoenen zou hebben weggesluisd uit Rolsa naar andere vennootschappen, waarvan hij zélf eigenaar is.

De mislukte belegging is illustratief voor het scherpe beleggingsbeleid dat Delta Lloyd jarenlang voerde, en dat aan de basis lag van een conflict met toezichthouder DNB. Dat eindigde vorig jaar in een recordboete en het vertrek van de top van het bedrijf. DNB vond dat het risicomanagement tekortschoot en de administratie gebrekkig was. Delta Lloyd noemde die kritiek onterecht omdat het beleid zeer succesvol was en het bedrijf zo als enige grote verzekeraar zonder staatssteun door de crisis kwam.

De rechters wezen de subsidiaire verweren van Delta Lloyd op voorhand af. Delta Lloyd had een aantal argumenten aangevoerd waarom, zelfs als bewezen wordt dat de afspraken gemaakt zijn, de vordering toch afgewezen moet worden. De zaak gaat 7 september verder.

    • Chris Hensen
    • Hanneke Chin-A-Fo