Dumoulin en Van der Breggen schitterden op vijfde dag Rio

Zij brachten het medailletotaal van Nederland naar vier. Zwemster Ranomi Kromowidjojo plaatste zich voor de finale 100 meter vrije slag op donderdag.

Anna van der Breggen en Tom Dumoulin worden in het Holland Heineken House gehuldigd voor haar gouden medaille op de wegwestrijd en haar bronzen medaille op de tijdrit tijdens de Olympische Spelen in Rio.
Anna van der Breggen en Tom Dumoulin worden in het Holland Heineken House gehuldigd voor haar gouden medaille op de wegwestrijd en haar bronzen medaille op de tijdrit tijdens de Olympische Spelen in Rio. Foto Sander Koning / ANP

Op de vijfde dag van de Olympische Spelen schitterden wielrenners Tom Dumoulin en Anna van der Breggen. Zij brachten het medailletotaal van Nederland naar vier. Zwemster Ranomi Kromowidjojo plaatste zich voor de finale 100 meter vrije slag op donderdag.

Medailles voor wielrenners

Ondanks een polsblessure behaalde Tom Dumoulin een zilveren medaille bij de tijdrit. Een heuse prestatie, maar tegenover NRC-verslaggever Rob Schoof liet de wielrenner weten niet tevreden te zijn. Dumoulin:

“Ik ben nu teleurgesteld, want goud was altijd mijn doel. Misschien morgen al. Later, over een paar decennia, zal ik mijn kleinkinderen trots vertellen over deze Spelen. Maar op dit moment lukt me dat niet, omdat ik had willen winnen.”

Anna van der Breggen wist in dezelfde categorie de derde plaats op het podium - en dus een bronzen plak - te veroveren. Collega Ellen van Dijk belandde door een val in de berm op de vierde plek.

Nederlandse beachvolleybalsters door

Ondanks hun verlies tegen Australiërs Taliqua Clansey en Louise Bowden ontstijgen de Nederlandse beachvolleybalsters Madelein Meppelink en Marleen van Iersel de poulefase. In een spectaculaire wedstrijd die drie sets duurde, waarin beide teams aan elkaar gewaagd waren, eindigde in een nederlaag (25-27; 21-18; 14-16). Maar omdat het Oranje koppel de vorige twee groepswedstrijden won, mocht het net zoals Australië, door naar de volgende ronde.

De Nederlandse volleybalsters versloegen op woensdag Italië. In drie sets, die allemaal naar Oranje gingen (25-21, 25-20, 25-20).

Helaas, terug naar huis

De olympische dromen van boogschutters Mitch Dielemans en Rick van der Ven mochten op woensdag weer op de plank. Dielemans verloor in vier sets van de Japanner Takaharu Furukawa (7-1) en Van der Ven werd geklopt door de Brit Patrick Huston (6-4). De twee boogschutters zijn niet alleen, de Spelen kwamen woensdag ook tot een einde voor amazone Adelinde Cornelissen. Haar paard raakte geïnfecteerd door een vermoedelijke insectenbeet en door koorts kon Cornelissen de wedstrijd niet rijden.

Twitter avatar PetervPinxteren Peter van Pinxteren Tong eruit en Parzival eruit. Adelinde Cornelissen gooit handdoek in olympische ring. https://t.co/cPOVLBtwrC

Judoka’s Noël van ’t End en Kim Polling werden beiden uitgeschakeld op de mat. Dat was bijzonder zuur voor de laatstgenoemde. Polling wordt al jaren gezien als potentieel olympisch kampioen in de klasse tot 70 kg. In een zware wedstrijd tegen de Japanse Haruka Tachimoto vielen haar olympische dromen in duigen.

Twitter avatar NickKaldenbach Nick Het Nederlandse Judo is een drama vandaag.. ook Van het Endt ligt er al uit.. #Judo #Olympics #Rio2016

Geen tennis

Kiki Bertens en Jean-Julien Rojer mochten hun rackets weer inpakken op woensdag. Niet omdat zij zo slecht presteerden, maar omdat het zo hard regende dat de tenniswedstrijden geschrapt werden. Bertens en Rojer nemen het op donderdag afzonderlijk op tegen de Amerikanen Venus Williams en Rajeev Ram.

Bouwmeester op koers

De Friese zeilster Marit Bouwmeester zit nog steeds op medaillekoers. In de Laser Radial-klasse won ze de vijfde race en eindigde in de zesde als zesde. Voorlopig is Bouwmeester in de algemene stand derde, net achter de Ierse Annalise Murhpy en Deen Anne-Marie Rindom. Ook Rutger van Schaardenburg eindigde bij mannen op de derde plek. Wel met een iets grotere afstand van nummer één en twee: Kroaat Tonci Stipamovic en Brit Nick Thompson staan er een stuk beter voor.

Kromo mag titel verdedigen

Het spande er even om, maar Ranomi Kromowidjojo mag op donderdag haar olympische titel verdedigen op de 100 meter vrije slag. In de halve finale belande Kromo met een tijd van 53,42 seconden aanvankelijk op de vierde plaats. De Nederlandse zwemster heeft in Rio geduchte concurrentie van onder anderen de Australische zusjes Cate en Bronte Campbell. Cate is sinds kort met 52,06 de wereldrecordhoudster. Kromowidjojo ging dit jaar nog niet sneller dan 53,14.

De finale ging wel voorbij aan de Nederlandse estafettezwemsters. Marrit Seenbergen, Esmee Vermeulen, Andrea Kneppers en Robin Neumann werden veertiende bij de 4×200 meter vrije slag met een tijd van 7:58.74.

Deurloo vijftiende bij meerkamp turnen

Bart Deurloo eindigde bij het meerkamp turnen - ondanks een sterke start - op de vijftiende plek met een score van 87,598. Het goud ging naar de Japanse turner Kohei Uchimura. Het was echter de eerste keer dat een Nederlander in de meerkampfinale eindigde, een hele prestatie dus.

Twitter avatar marcelbar8 Elsschot Nederland heeft een 2e Lord of the Rings: Bart Deurloo. Mooie oefening beloond met 14,633. #turnen #Rio2016 https://t.co/pYVOEFoCIu

Hopelijk een prestatie die het nieuws over Yuri van Gelder doet vergeten.

Twitter avatar HenkStouwdam Henk Stouwdam Bart Deurloo - nr. 15 allroundfinale - heeft de pest in dat Yuri van Gelder alle aandacht van de goede Nederlandse prestaties wegzuigt.

Beachvolleyballers naar finales

Zowel de beachvolleybalvrouwen en - mannen plaatsten zich woensdag voor de achtste finales. Hopelijk komen Madelein Meppelink en Marleen van Iersel en Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen nog wat rondes verder en halen ze daarmee volgende week het medailleaantal voor Nederland omhoog.

Handbalsters Oranje vinden hun draai maar niet in Rio

Het gelijkspel van de Nederlandse handbalsters tegen Zuid-Korea laat volgens onze man in Rio, Henk Stouwdam, zien dat het team zijn draai nog niet gevonden heeft. Oranje mocht dan wel sier hebben gemaakt op het WK in Denemarken, schrijft Stouwdam, maar een WK is niet een Olympische Spelen.

Coach Groener erkent tegenover NRC dat het niet meevalt om in Rio na een WK te shinen.

“Je merkt dat alle landen de tijd hebben gehad zich langdurig en goed op dit toernooi voor te bereiden. Geen wedstrijd is makkelijk. Verder vind ik dat we de Spelen te zenuwachtig zijn begonnen. Die fase zijn we voorbij, bleek tegen Zuid-Korea. Alleen is het vervelend dat we onszelf niet hebben beloond.”

    • Hans Klis