Duitsland wil zwijgplicht arts afzwakken om terreur

Terreurdreiging

CDU’ers komen met plannen strenger veiligheidsbeleid.

Foto AFP

„De terreurdreiging is hoog”, zei de Duitse minister van Binnenlandse Zaken De Maizière (CDU) woensdag. Om dat te onderstrepen deed hij deze donderdagmiddag een aantal voorstellen om het asielrecht te verscherpen en de zwijgplicht van artsen te verminderen.

Vrijwel gelijktijdig met deze aankondiging komen acht CDU/CSU-ministers van Binnenlandse Zaken van de deelstaten met een ingrijpende lijst van wensen. Die gaan op een aantal punten veel verder dan de regering, een brede coalitie van de christen-democratische CDU en de sociaal-democratische SPD, zou willen gaan.

Deze wensenlijst, aangeduid als de ‘Verklaring van Berlijn’, zou volgende week donderdag door de betrokken ministers ondertekend moeten worden. Een concept ervan is woensdag uitgelekt.

Lees ook: Ook Duitsland neemt nu onveiligheid als gevolg van migratie serieus

Op de wensenlijst van de CDU-ministers uit de deelstaten staan een paar omstreden voorstellen. Zo zou de mogelijkheid om twee paspoorten te hebben afgeschaft moeten worden. Dat is „een grote belemmering voor integratie”.

Een regeringswoordvoerder in Berlijn wees woensdag dit element direct van de hand. De SPD, die veel kiezers heeft onder Duitsers met een migratie-achtergrond, heeft zich altijd sterk gemaakt voor de mogelijkheid van een dubbele nationaliteit.

Ook ruimere toegang van inlichtingendiensten tot data van bijvoorbeeld internetproviders is een omstreden plan in Duitsland, waar gezien het verleden veel nadruk ligt op bescherming van persoonsgegevens. SPD-minister van Justitie Maas heeft suggesties hiervoor van de hand gewezen.

De CDU-ministers uit de deelstaten pleiten verder voor een boerkaverbod, meer videocamera’s in de openbare ruimte, uitwijzing van niet-Duitse haatpredikers en de mogelijkheid voor de inlichtingendienst om ook al tegen veertienjarigen een onderzoek te beginnen.

Weinig omstreden is het voorstel de politie uit te breiden. De CDU-ministers willen tot 2020 15.000 agenten erbij. Na de recente aanslagen is hierover brede politieke overeenstemming ontstaan.

Veel commentatoren plaatsen het plan van De Maizière en de wensenlijst van zijn regerende partijgenoten in de deelstaten in het licht van de verkiezingen. Dit najaar wordt er gestemd in Mecklenburg-Voorpommeren en in Berlijn, volgend najaar zijn er landelijke verkiezingen.

Hardliners binnen de CDU als De Maizière of minister van Financiën Schäuble willen zich op het thema veiligheid duidelijker onderscheiden van de SPD en geen ruimte laten voor de snel groeiende anti-immigratiepartij Alternative für Deutschland, schrijft Spiegelonline.

    • Marc Leijendekker