Duitsland wil Syriëgangers paspoort afnemen

Terrorisme De Duitse minister van Binnenlandse Zaken wil het mogelijk maken Syriëgangers met een dubbele nationaliteit het Duitse paspoort af te nemen.

Foto AFP

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken wil het mogelijk maken Syriëgangers met een dubbele nationaliteit het Duitse paspoort af te nemen.

Dit is een van de voorstellen uit het Veiligheidspakket dat minister De Maizière donderdagmiddag in Berlijn heeft gepresenteerd. In Frankrijk is een vergelijkbaar voorstel na een fel politiek debat ingetrokken.

„De Duitsers die deelnemen aan strijdhandelingen in het buitenland voor een terroristische militie en die ook een andere nationaliteit bezitten, moeten in de toekomst hun Duitse nationaliteit verliezen”, zei De Maizière bij de presentatie van zijn plannen.

Andere onderdelen, zoals snellere uitzetting en een voorstel om de zwijgplicht van artsen af te zwakken zodat deze eerder plannen voor terreurdaden kunnen melden, waren woensdag al uitgelekt.

Volgens drie maanden geleden bekendgemaakte officiële cijfers zijn 820 mensen naar Syrië en Irak vertrokken. Ongeveer eenderde is alweer terug in Duitsland, 140 mensen zijn omgekomen.

Dit element en het afzwakken van de zwijgplicht voor artsen zijn de meest omstreden punten uit het plan van De Maizière, die ook de politie met enkele duizenden mensen wil uitbreiden. Over andere elementen bestaat in grote lijnen overeenstemming tussen de CDU van De Maizière en bondskanselier Merkel en de sociaal-democratische coalitiegenoten van de SPD.

Lees ook: Duitsland wil zwijgplicht arts afzwakken om terreur

De Maizière zei te hopen dat het hele pakket vóór de verkiezingen van volgend najaar zal zijn aangenomen. Over het intrekking van de Duitse nationaliteit zei hij:

„Dat zal een moeilijk punt worden met de SPD, maar ik denk dat het wel aanvaardbaar zal zijn.”

In Frankrijk was intrekking van het Franse paspoort voorgesteld na de aanslagen in Parijs in november 2015. Het plan van De Maizière is een reactie op een recente reeks aanslagen in Duitsland.

    • Marc Leijendekker