Vrouwen dubbelvier roeien naar zilveren medaille

Het is de eerste olympische medaille op het roeitoernooi tijdens deze Olympische Spelen.

De dubbelvier Chantal Achterberg, Nicole Beukers, Inge Janssen en Carline Bouw.
De dubbelvier Chantal Achterberg, Nicole Beukers, Inge Janssen en Carline Bouw. Foto Carlos Barria / Reuters

De dubbelvier bij de vrouwen heeft donderdag de zilveren medaille veroverd. Chantal Achterberg, Nicole Beukers, Inge Janssen en Carline Bouw eindigden vlak achter Duitsland. Polen werd derde. Het is de eerste olympische medaille op het roeitoernooi tijdens deze Olympische Spelen.

De Duitse ploeg eindigde in een tijd van 6 minuten en 49.39 seconden. Nederland finishte een kleine seconde later, een halve seconde voor Polen.

Lees de laatste ontwikkelingen tijdens de Spelen in ons liveblog

‘We gingen voor goud’

Polen hield lange tijd de eerste positie. Daarachter gingen Duitsland en Nederland halverwege zeer gelijk op. Daarna liep Duitsland uit, maar de Nederlandse ploeg, normaal goed in de eindsprint, behield goede hoop. Later zakte Polen flink weg en kon Duitsland de winst pakken.

De ploeg van de coaches Nienke van Zijp en Josy Verdonkschot eindigde zaterdag in de serie nog op de derde plaats en zegevierde maandag in de herkansing.

Hoewel de dames blij zijn met hun zilveren plak, hadden ze hier vooraf niet voor getekend, zei Janssen na de race volgens ANP:

“We gingen voor goud en dat hebben we in de laatste 500 meter net uit onze handen laten glippen. Want ik denk dat we die Duitsers hadden kunnen hebben.”

Veel roeisucces

Donderdag was een goede dag voor Nederland in het roeitoernooi. De roeimannen van de Holland Acht (Dirk Uittenbogaard, Boaz Meylink, Kaj Hendriks, Boudewijn Roell, Olivier Siegelaar, Tone Wieten, Mechiel Versluis, Robert Lücken, Peter Wiersum) plaatsten zich voor de finale (zaterdag). Zij eindigden als tweede in de herkansing van dit koningsnummer.

Ook de vrouwen acht gaan naar de finale, die ook zaterdag plaatsvindt. Wianka van Dorp, Claudia Belderbos, Lies Rustenburg, Jose van Veen, Ellen Hogerwerf, Sophie Souwer, Monica Lanz, Olivia van Rooijen en Ae-Ri Noort werden vierde in de herkansingen, net voldoende voor een plek in de eindstrijd.

Maaike Head en Ilse Paulis gingen gemakkelijk door naar de finale van de lichte-dubbel-twee (vrijdag). En bij de vier-zonder-stuurman plaatsten Govert Viergever, Peter van Schie, Vincent van der Want en Harold Langen zich voor de finale (ook vrijdag) met een derde plek in de halve finale.

Vijf medailles


Nederland heeft nu in totaal vijf medailles behaald in Rio de Janeiro. De eerste ging naar Anna van der Breggen, goud op de wegrit. Zij won woensdag ook de bronzen medaille op de tijdrit. Tom Dumoulin won daar zilver. Ten slotte pakte Anicka van Emden de bronzen medaille bij het judo in de categorie tot 63 kilogram.

Bij de Olympische Spelen in Londen, vier jaar geleden, was de vrouwen acht de enige boot die een (bronzen) medaille behaalde voor Nederland op het roeitoernooi. Daar waren toen ook Voor Achterberg en Bouw onderdeel van.