Chemiereus

Diepgravend onderzoek Europese Commissie naar fusie Dow en DuPont

De Europese Commissie stelt een diepgravend onderzoek in naar de voorgenomen fusie van de Amerikaanse chemiereuzen Dow en DuPont. De fusie, eind vorig jaar aangekondigd, moet de grootste ooit worden in de chemische industrie.

De Commissie wil beoordelen of het samengaan van de twee bedrijven negatieve gevolgen zal hebben voor de concurrentie op het gebied van petrochemische producten, zaden en insectenbestrijdingsmiddelen. Dat maakte ze donderdag bekend. Voorlopig onderzoek dat de Commissie de afgelopen maanden uitvoerde, heeft de bezorgdheid niet weggenomen.

Commissielid Margrethe Verstager stelt dat het levensonderhoud van boeren afhankelijk is van toegang tot zaden- en gewassenbescherming tegen gunstige prijzen. „We moeten er zeker van zijn dat de voorgestelde fusie niet leidt tot hogere prijzen of minder innovatie.”

De twee bedrijven stelden donderdag in een reactie dat de fusie geen nadelige gevolgen zal hebben voor de concurrentie. De consument zou juist beter af zijn. Ze zeggen alle medewerking te zullen verlenen aan het onderzoek. De Commissie werkt samen met mededingingsautoriteiten in Canada, Brazilië en de Verenigde Staten. Eind dit jaar moet er een besluit vallen. (NRC)

    • Mark Beunderman