Canadese politie doodt terreurverdachte

De man zou van plan zijn geweest om een aanslag te plegen op een openbare plaats.

Beeld van de antiterreuractie in Strathoy.
Beeld van de antiterreuractie in Strathoy. Foto Geoff Robins/AP

De Canadese politie heeft woensdag een man gedood die van plan zou zijn geweest een aanslag te plegen. De terreurverdachte wilde een bom laten afgaan op een openbare plaats, zo hebben de veiligheidsdiensten via “betrouwbare informatie” vernomen. Hij zou kort voor zijn dood een videoboodschap hebben opgenomen waarin hij de aanslag aankondigde.

Het is niet exact bekend hoe de man is overleden, alleen dat het incident plaatsvond in Strathroy, enkele honderden kilometers ten zuidwesten van Toronto.

Volgens persbureau AP zou het gaan om de twintiger Aaron Driver. Die kreeg eerder dit jaar een gerechtelijk verbod op het gebruik van sociale media om zich te associëren met terreurbewegingen zoals Islamtische Staat. Er zijn geen aanwijzingen dat Driver ook daadwerkelijk banden met IS had.

Twitter avatar CBCNews CBC News Suspect in connection with terror threat dead https://t.co/bTQRiu7xqK https://t.co/Q2CRv2Rpgl

De advocaat van Driver en de openbare aanklager kwamen daarom in februari overeen dat het “aannemelijk is” dat hij “mogelijk zal deelnemen of bijdragen aan de activiteiten van terroristen”. Eerder noemde de man een aanslag op het Canadese parlement in 2014 “gerechtvaardigd”.

    • Jorg Leijten