Brussel onderzoekt reuzenfusie DuPont en Dow

De Commissie kijkt of de fusie negatieve gevolgen heeft voor concurrentie op het gebied van petrochemische producten, zaden en insectenbestrijdingsmiddelen.

Een vestiging van Dow Chemical in La Porte
Een vestiging van Dow Chemical in La Porte Foto Pat Sullivan / AP

De Europese Commissie stelt een diepgravend onderzoek in naar de aangekondigde fusie van Amerikaanse chemieconcerns Dow en DuPont. Ze gaat kijken of het samengaan negatieve gevolgen heeft voor concurrentie op het gebied van petrochemische producten, zaden en insectenbestrijdingsmiddelen. Dat schrijft ze donderdag op haar website.

De twee chemische grootmachten kondigden december 2015 aan dat ze verder willen gaan als één bedrijf. Als de fusie doorgaat, ontstaat er een onderneming met een beurswaarde van 130 miljard dollar (bijna 120 miljard euro). Commissielid Margrethe Verstager zegt dat het levensonderhoud van boeren afhankelijk is van toegang tot zaden- en gewassenbescherming tegen competitieve prijzen.

“We moeten er zeker van zijn dat de voorgestelde fusie niet leidt tot hogere prijzen of minder innovatie.”

Lees meer over de fusie: Weer een reuzenfusie: nu in de chemie

Geen hogere prijzen of minder innovatie

De twee bedrijven zeggen donderdag in een reactie dat ze ervan overtuigd zijn dat de fusie geen gevolgen heeft voor concurrentie in de markt. Bovendien zou deze positief uitpakken voor zowel klant als consument. Ze zeggen alle medewerking te verlenen aan het voorgestelde onderzoek. Dow en DuPont verwachten nog steeds dat de fusie voor 2016 afgerond is.

De Commissie werkt samen met mededingingsautoriteiten in Canada, Brazilië en de Verenigde Staten. Voor 20 december zegt ze met een besluit te komen.

DuPont en Dow

Na de fusie gaan DuPont (63.000 werknemers) en Dow (53.000 werknemers) zich binnen twee jaar in drie losse bedrijven opsplitsen. Deze afzonderlijke ondernemingen richten zich op respectievelijk landbouw, chemische grondstoffen en speciale chemicaliën.

Volgens Financial Times is het nieuwe concern dat bij de fusie ontstaat - DowDuPont - ‘s werelds grootste producent van gewasbescherming en zaden.

    • Guus Ritzen