Britse leningen inslaan blijkt lastig

Brexit

De Britse centrale bank wil meer staatsobligaties opkopen. Maar verzekeraars en pensioenfondsen willen ze niet allemaal kwijt.

Rentedaling staatsobligaties door Brexit
Rentedaling staatsobligaties door Brexit

Uit alle macht probeert de Bank of England de economische schade van de Brexit te verzachten. Maar met een van de belangrijkste instrumenten van de Britse centrale bank, de opkoop van staatsleningen, loopt het niet soepel.

Het is de Bank of England dinsdag niet gelukt om het beoogde bedrag aan leningen in te kopen, zo bleek woensdag. De centrale bank had zichzelf als doel gesteld om 1,17 miljard Britse pond (1,36 miljard euro) aan obligaties met een looptijd van 15 jaar of langer van de Britse staat op te kopen. In plaats bemachtigde zij maar voor 1,12 miljard pond aan dit papier.

Het gat van 50 miljoen pond is niet groot, maar wel pijnlijk: deze week begon de Bank of England met het opkopen van extra obligaties en meteen zijn er problemen. In totaal wil de centrale bank 70 miljard pond extra aan leningen (vooral van de staat, maar ook van bedrijven) opkopen, bovenop de 375 miljard pond aan leningen die ze al in haar bezit heeft.

Net als de Europese Centrale Bank (ECB) wil de Bank of England de economie een zet geven door de massale aankoop van staatsleningen. Dit moet de rentes drukken, waardoor uiteindelijk ook bedrijven en consumenten goedkoper moeten gaan lenen. Zo wil de Bank of England een recessie door EU-uittreding voorkomen.

De waarschijnlijke reden van de teleurstellende inkoopsessie, volgens de Britse zakenpers: institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen en verzekeraars, willen niet al hun langlopende staatsleningen aan de centrale bank verkopen. De Bank of England was dinsdag op zoek naar staatsleningen met een looptijd van 15 jaar of langer. Maar juist dit papier levert in tijden van rentes nabij de nul nog wat op voor bijvoorbeeld een pensioenfonds dat gepensioneerden moet uitbetalen. De rente op Brits dertigjarig papier is nu 1,25 procent.

Dat de Bank of England haar inkoopdoel niet haalt, toont de schaarste op de markt voor langlopende staatsobligaties. De ECB heeft tot dusver alle obligaties kunnen kopen die zij wilde, maar er kan wel schaarste gaan optreden als ‘Frankfurt’ het opkoopprogramma na maart 2017 verlengt.

De Bank of England verklaarde woensdag dat zij de langlopende obligaties later dit jaar alsnog wil gaan kopen. Woensdag lukte de geplande inkoop van korter lopend schuldpapier wel volledig. Dus het opkoopprogramma van de centrale bank is zeker nog niet volledig mislukt.

Voor beleggers was de episode van dinsdag vooral een signaal dat Britse obligaties veelgevraagd zijn en dat daar een prijskaartje aan mag hangen. Wie een obligatie wil kopen moet met steeds minder rente genoegen nemen. De rente op Britse staatsleningen kelderde woensdag. Op leningen die over zo’n vier jaar aflopen zakte de rente zelfs even door de nulgrens.

Negatieve rentes op staatsleningen is een fenomeen dat in de eurozone en in Zwitserland al langer bestaat. Ironisch genoeg is het Verenigd Koninkrijk op monetair terrein meer op de rest van Europa gaan lijken, door de Brexit.

    • Mark Beunderman