BankierCuraçaoverdacht

Emsley Tromp, directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS), wordt verdacht van fraude.

Woensdag zijn er onder leiding van het Openbaar Ministerie zoekingen verricht op een woon- en een kantooradres in Curaçao. Daarbij zijn ‘bescheiden en gegevensdragers’ in beslag genomen.

Volgens het OM is dit gebeurd in het kader van een financieel onderzoek dat begin dit jaar is gestart. Tromp wordt verdacht van belastingfraude en witwassen. De president van de CBCS wordt ook wel ‘de onderkoning’ genoemd.

Commissaris van CBCS Tom Kok heeft tegenover de lokale krant Amigoe bevestigd dat hij een spoedvergadering gaat aanvragen vanwege de inval bij de CBCS-directeur. Kok verklaarde in juni dat Tromp een integriteitsonderzoek naar zichzelf heeft gedwarsboomd.

Emsley Tromp ligt al jaren onder vuur omdat hij de CBCS niet integere zou leiden. Onlangs berichtte Het Financieele Dagblad dat de Nederlandsche Bank zich grote zorgen maakt over de gang van zaken op de Antillen.

    • Leonie van Nierop