Australische minister: vluchtelingen liegen over seksueel misbruik

De Australische minister van Immigratie ontkent misbruik en geweld in één van haar detentiecentra op het eiland in de Stille Oceaan.

Rick Rycroft/AP

Vluchtelingen die Australië willen binnenkomen vertellen ten onrechte dat ze in detentiecentra worden verkracht of mishandeld. Dat zegt Peter Dutton, de Australische minister van Immigratie donderdag. Dutton reageert daarmee op een uitgelekt rapport met gemelde incidenten in het detentiecentrum op het eiland Nauru in de Stille Oceaan.

Woensdag kwam er een rapport boven tafel over seksueel misbruik en mishandelingen in het vluchtelingenkamp op het eiland. Het betreft verslagen van incidenten die door bewakers, hulpverleners en leraren zijn opgetekend. De verslagen zijn gelekt aan de Britse krant The Guardian. Vooral kinderen zouden slachtoffer zijn. Over een periode van ruim twee jaar werden 2000 incidenten gemeld. Op Nauru zitten momenteel ruim 400 vluchtelingen die een asielprocedure voor Australië doorlopen.

Lees ook: Kinderen verminken zich.

Dutton ontkent hiermee de mishandelingen in de detentiecentra op Nauru. Volgens hem worden vluchtelingen door asieladvocaten aangezet om zichzelf te verwonden of in brand te steken om zo hun kans op een verblijfsvergunning te vergroten.

Het detentiecentrum bestaat sinds 2001. Vluchtelingen - uit met name het Midden-Oosten, Afghanistan en Zuid- Azië - die op zee worden onderschept worden naar detentiecentra op Nauru of het nabijgelegen, grotere eiland Manus gebracht om hun asielprocedure te doorlopen. Ze kunnen alleen van het eiland af als ze teruggaan naar hun land van herkomst of kiezen voor herplaatsing in Cambodja.

Mensenrechtenorganisaties en hulpverleners klagen al jaren over het gebrek aan transparantie over wat er gebeurt op de eilanden. De detentiecentra aldaar zijn berucht om hun mensonterende beleid jegens vluchtelingen.