Aegon verhoogt buffers ondanks verlies

Verzekeraar Aegon heeft het afgelopen kwartaal een verlies geleden van 385 miljoen euro. Ondanks het verlies wist de verzekeraar zijn kapitaalbuffers iets te verhogen. Die buffers zijn bedoeld om schokken op te vangen.

Foto Koen Suyk / ANP

Aegon, een van de grootste verzekeraars van Nederland, publiceerde donderdag zijn halfjaarcijfers. Het verlies wordt vooral veroorzaakt door een boekverlies op de verkoop van een portefeuille met polissen.

Ook zonder eenmalige tegenvallers vielen de resultaten van Aegon wat tegen. De zogeheten onderliggende winst bedroeg 435 miljoen. Dat was iets minder dan waar analisten op hadden gerekend, en 6 procent minder dan vorig kwartaal.

Die daling kwam volgens Aegon vooral door de lage rente, die de opbrengst van de beleggingen drukt, en hogere claims van polishouders.

Aegon wist zijn buffers desondanks licht te verhogen. De zogeheten solvabiliteit kwam uit op 158 procent, 3 procentpunt hoger dan het vorige kwartaal. 158 procent betekent dat Aegon 1,58 keer de minimaal vereiste buffers heeft om schokken op te vangen. De solvabiliteit van de Nederlandse tak van Aegon steeg van 135 procent in het eerste kwartaal naar 154 procent.

Topman Alex Wynaendts zei dat het verhogen van de buffers een belangrijke prioriteit is. Vorig jaar na de publicatie van de halfjaarcijfers stortte de beurskoers van Aegon in, omdat er volgens beleggers onduidelijkheid was over de solvabiliteit.

Verzekeraars kampen met moeilijke omstandigheden. De lage rente holt verzekeraars uit. Toezichthouder De Nederlandsche Bank waarschuwt daar steeds scherper voor en benadrukt dat verzekeraars adequate buffers moeten hebben.

    • een onzer redacteuren