Aegon lijdt fors verlies, aandeel onder druk

Verzekeraar Aegon heeft het afgelopen kwartaal een fors verlies geleden van 385 miljoen euro. Ondanks het verlies wist Aegon zijn kapitaalbuffers licht te verhogen. Die buffers zijn bedoeld om financiële schokken op te vangen.

Aegon publiceerde donderdag zijn halfjaarcijfers. Het verlies wordt volgens het concern vooral veroorzaakt door een boekverlies op de verkoop van een portefeuille met polissen.

Ook zonder eenmalige tegenvallers vielen de resultaten tegen. In dat geval was er een winst van 435 miljoen euro. Dat was minder dan waar analisten op hadden gerekend, en 6 procent minder dan vorig kwartaal.

Die daling kwam volgens Aegon vooral door de lage rente en hogere claims van polishouders.

Aegon wist zijn buffers desondanks een klein beetje te verhogen. De zogeheten solvabiliteit kwam uit op 158 procent, 3 procentpunt hoger dan het vorige kwartaal. 158 procent betekent dat Aegon 1,58 keer de minimaal vereiste kapitaalbuffers heeft.

Vorig jaar na de publicatie van de halfjaarcijfers stortte de beurskoers van het aandeel Aegon in, omdat er volgens beleggers onduidelijkheid was over de solvabiliteit.

Verzekeraars kampen met moeilijke omstandigheden. De lage rente holt verzekeraars uit. Toezichthouder De Nederlandsche Bank waarschuwt daar steeds scherper voor.

De aandelenkoers daalde donderdagochtend ruim 2 procent.

    • Chris Hensen