Achmea: verhoging premie door klimaatverandering

De verzekeraar leed in het eerste halfjaar van 2016 een verlies van 24 miljoen, onder meer door het noodweer in juni.

Logo van verzekeraar Achmea. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Premieverhogingen als gevolg van de klimaatverandering en het daarmee gepaard gaande noodweer zijn in de toekomst onvermijdelijk. Dat meldt verzekeraar Achmea in een toelichting op de donderdag gepresenteerde halfjaarcijfers. Het bedrijf leed in de eerste zes maanden van 2016 een verlies van 24 miljoen doordat er fors uitgekeerd moest worden nadat het noodweer in juni flinke schade aanrichtte aan onder meer auto’s, woningen en bij land- en tuinbouwbedrijven.

Bij ongeveer 30.000 klanten van Achmea liep het schadebedrag daardoor op tot 267 miljoen euro. Eerder al gaf het KNMI aan dat dit soort situaties met veel regenval in de toekomst vaker zullen voorkomen. Volgens de verzekeraar worden de gevolgen van klimaatverandering momenteel onvoldoende doorberekend in de premiestelling en zal dit dus tot verhoging moeten leiden.

Achmea bekijkt daarom momenteel hoe die stijging eruit gaat zien, meldt een woordvoerder:

“Het zal niet om een algemene verhoging gaan voor alle premies, maarom een stijging in de premie van bepaalde schadeverzekeringen. Op basis van recente trends waarin we het aantal zware stormen zien toenemen, moet dit bedrag dat klanten betalen, aangepast worden. Dat is in het belang van alle verzekerden.”

Het bedrijfsresultaat in het eerste half jaar werd verder gedrukt doordat de uitgaven voor geneesmiddelen harder stegen dan waarop Achmea vooraf had gerekend. De verzekeraar behield, ondanks de slechte resultaten, naar eigen zeggen wel een gezonde financiële positie. Het bedrijf nam sinds 2014 afscheid van zo’n 3.000 man personeel. Dat heeft ertoe geleid dat de kosten met 355 miljoen euro zijn verlaagd. Achmea wil op dezelfde koers verder gaan en sluit nieuwe ontslagen niet, maar heeft daartoe “geen concrete doelen”.

    • Jorg Leijten