Protestantse Kerk wil meer samenwerken met politie

De maatregelen zijn mede een reactie op de aanslag op een rooms-katholieke kerk in Noord-West Frankrijk.

Kerkgangers verlaten de kerk na afloop van een kerkdienst op zondagochtend. Foto ANP / Roos Koole

De Protestantse kerk gaat maatregelen nemen om de veiligheid van kerken te verbeteren. Dit kondigt dominee René de Reuver aan, sinds juni de nieuwe algemeen secretaris (scriba) van de Protestantse Kerk in Nederland. De maatregelen zijn mede een reactie op de aanslag op een rooms-katholieke kerk in Saint-Etienne-du-Rouvray in Noord-West-Frankrijk. Eind juli sneden daar twee terroristen een pastoor de keel door en verwondden een non ernstig.

De PKN wil nauwer contact met de politie, zegt De Reuver. Zijn kerk is bezig een handleiding op te stellen voor kerkleden wat te doen in verdachte situaties. Dat betekent in dit geval, zegt De Reuver:

„Als iemand de kerk binnenloopt met een rugzak, en je denkt: Wat is dit? Wat gebeurt hier? Dit vertrouw ik absoluut niet. Dat je als kerklid weet wat je dan moet doen, en snel en gemakkelijk de politie kunt bellen. Voor die gevallen gaan we een handleiding, een soort protocol opstellen.”

Lees ook het interview met René de Reuver: Potige bewakers in tijden van terrorisme? Dat is niet des kerks

De scriba van de PKN is een soort theologisch geweten van de kerk, en moet het gesprek over theologische kwesties aanjagen. Bij de PKN zijn zo’n 800.000 belijdende christenen aangesloten. Officieel heeft de kerk 1.6 miljoen leden.

    • Kees Versteegh