Vandaag tijdens de Spelen: Luiten op eerste olympisch golftoernooi in 112 jaar

Rio Wat mag je tijdens de Olympische Spelen niet missen? Vandaag: Joost Luiten start als enige Nederlander in het eerste olympische golftoernooi in 112 jaar.

Joost Luiten tijdens een training in Rio. Andrew Boyers/Reuters

Beoefenaars van niet-olympische sporten zoals squashen snappen er niets van: staat je sport na meer dan een eeuw op het programma van de Olympische Spelen, besluit je af te zien van deelname. Hoewel veel wereldtoppers zeggen dat hun afzegging te maken heeft met angst voor het zikavirus, is de ware reden vermoedelijk een stuk (on)sportiever van aard: het heeft simpelweg te weinig betekenis voor ze.

De Noord-Ierse golfer Rory McIlroy was een van de weinige toppers die expliciet aanstipte dat een gouden medaille voor de meeste golfers van geen betekenis is. Daarvoor wilde hij zijn zware programma niet omgooien.

Lees ook: Is golf in Rio wel zo’n goed idee?

Voor Joost Luiten is een gouden plak in Rio wél een droom en deelname aan “het grootste sportevenement dat er is” noemt hij een eer. Hij is de enige Nederlander die voldeed aan alle kwalificatie-eisen.

Voor een golfer “die altijd individueel bezig is”, voelt het bijzonder deel uit te maken van een team, schrijft hij op zijn website. Hij geniet dan ook volop van zijn eerste Spelen.

“Het is nog grootser en indrukwekkender dan ik had gedacht. Het enorme Olympisch dorp met al die duizenden sporters bij elkaar, geweldig om daar te verblijven.”

    • Jisca Cohen