Vandaag tijdens de Spelen: dag des oordeels voor Dumoulin

Wat mag je tijdens de Olympische Spelen niet missen? Vandaag: de tijdrit bij het wielrennen, waar Tom Dumoulin ondanks een polsblessure voor goud gaat.

Dumoulin zaterdag in zijn appartement nadat hij al snel was afgestapt in de wegwedstrijd.
Dumoulin zaterdag in zijn appartement nadat hij al snel was afgestapt in de wegwedstrijd. Foto ANP / Olaf Kraak

Alles was afgelopen jaar bij Tom Dumoulin gericht op de olympische tijdrit. Zijn voorbereiding liep gesmeerd, tot zijn harde val in de Tour de France ruim twee weken geleden. De grote vraag is daarom deze woensdag: is Dumoulin voldoende hersteld van de breukjes in zijn pols?

Aanvankelijk wilde Dumoulin de Tour, die vlak voor de Spelen op het programma stond, nog skippen om volledig uitgerust aan de start in Rio te kunnen verschijnen. Maar toen hij voortijdig moest afstappen in de Giro besloot Dumoulin de Tour toch te rijden. En hij reed sterk: de Limburger pakte twee etappezeges, waaronder een individuele tijdrit.

Een dag na de klimtijdrit, waarin hij tweede werd achter Chris Froome, kwam Dumoulin ten val en brak hij dramatisch genoeg zijn pols. Het incident gebeurde op 22 juli, nog geen drie weken geleden. Dumoulin reisde wel af naar Rio en trainde sindsdien volop, hoewel hij uiteraard zijn pols probeerde te ontlasten. Zaterdag stapte hij al na dertien kilometer af in de wegwedstrijd om zichzelf te sparen. Of hij voldoende hersteld is voor de tijdrit, moet woensdagmiddag blijken. Maandag klonk hij tegenover De Telegraaf nog niet helemaal overtuigd:

“De doktoren hebben inderdaad heel veel vertrouwen, maar ik maak me wel zorgen. Ik heb de laatste dagen wel geen pijn, maar ik kan met die hand nog altijd niet echt knijpen. Met iedere beweging die ik maak probeer ik mijn pols te ontlasten. Ik heb mijn fiets nog niet in de afdaling gesmeten of volle bak geremd in bochten. Dat zorgt voor twijfels.”

Lees ook: Herstelt Dumoulin binnen een week?

Bondscoach Johan Lammerts zei tegen NRC dat het moeilijk te zeggen is of Dumoulin fit genoeg is voor een topprestatie:

“Tom heeft door zijn blessure geen ideale voorbereiding gehad, dus dan is het moeilijk om te zeggen dat hij 100 procent fit is. Er zijn andere renners die wel een goede voorbereiding hebben gehad.”

Want concurrenten zijn er woensdag voldoende. Wat te denken van Tour-winnaar Chris Froome, die overigens niet imponeerde bij de wegwedstrijd. Of Primož Roglič, winnaar van de regenachtige tijdrit in de Giro dit jaar (ook in Rio kan woensdag regen vallen). En vlak ook Rohan Dennis of Tony Martin niet uit in de strijd om de medailles, die voert over een zwaar parcours door natuurreservaat Grumari.

Lees ook: Gelovige nerd, de column van Peter Winnen over Tom Dumoulin.

Woensdag 15.00 uur (Nederlandse tijd): wielrennen, tijdrit mannen (met om 16.39 uur Dumoulin).