Uitstel huurders ‘salafistische school’

De huidige huurders van een pand waar stichting Al Waqf in wil, hoeven niet meteen te ontruimen van rechter.

Het voormalige ROC Zadkine aan de Vorkstraat in Rotterdam, aangekocht door het salafistische Al Waqf.
Het voormalige ROC Zadkine aan de Vorkstraat in Rotterdam, aangekocht door het salafistische Al Waqf. Foto Marco de Swart/ANP

De huurders van het pand in Rotterdam waar mogelijk een salafistisch instituut in komt, hoeven het pand niet onmiddellijk te verlaten. De rechter heeft bepaald dat zij tot 1 november 2016 krijgen om te vertrekken, om zo meer tijd te hebben hun activiteiten af te ronden. De onderhuurders, een kerkgenootschap en een bedrijf, zouden niet voorbereid zijn geweest op de plotselinge afloop van het contract van de hoofdhuurder.

De overname van het pand door de stichting Al Waqf is controversieel. Ze zou er met geld uit Qatar een islamitisch lesinstituut willen starten, waar volgens experts jongeren sneller kunnen radicaliseren. In de Tweede Kamer zorgde de mogelijke komst voor vragen. De stichting had geëist het pand al op 9 augustus te mogen betrekken. De gemeente Rotterdam heeft nu meer tijd om met de organisatie in gesprek te gaan.

Lees ook: Zorg over grote salafistenschool

Leefbaar Rotterdam, dat tegen de komst van Al Waqf is, liet aan het Algemeen Dagblad weten daarom blij te zijn met het uitstel van ontruiming. De uitspraak biedt hoop om „deze uiterst dubieuze club alsnog buiten de deur te houden”, aldus fractievoorzitter Ronald Buijt.
„Het haalt iets van druk van de ketel”, zegt D66-raadslid Nils Berndsen.

„In feite is dit een discussie over huurrecht die los staat van de discussie over het instituut. Maar Aboutaleb heeft aangegeven een stevig gesprek te gaan voeren met de organisatie, en daar is nu wat meer tijd voor. Die gaat hij goed gebruiken, neem ik aan.”

Een woordvoerder van Aboutaleb laat weten dat de uitspraak niet veel verandert aan de aanpak van de burgemeester. „Hij heeft al eerder aangegeven meer te willen weten over specifiek de programmering en de financiering. Ook als de extra tijd die er nu is er niet was, zouden de vragen van Aboutaleb gewoon beantwoord moeten worden.”

Tot op heden zijn er echter nog geen antwoorden gekomen van Al Waqf. Wat de burgemeester doet als deze uitblijven, zal op dat moment worden besloten. Uitgangspunt daarbij is dat de activiteiten binnen de wet moeten vallen en geen bedreiging mogen zijn voor de openbare orde en de saamhorigheid, aldus de woordvoerder.

    • Milo van Bokkum