Turkse legerofficier vraagt asiel aan in de VS

De asielaanvraag kan de relatie tussen de VS en Turkije verder onder druk zetten.

Een vlag met de beeltenis van de Turkse president bij een protestbijeenkomst tegen de mislukte coup.
Een vlag met de beeltenis van de Turkse president bij een protestbijeenkomst tegen de mislukte coup. Osman Orsal / Reuters

Een Turkse militaire officier heeft asiel aangevraagd in de Verenigde Staten, nadat Turkije hem heeft teruggeroepen uit een NAVO-basis in Virginia. Dat meldt Reuters op basis van anonieme bronnen. Het is voor het eerst sinds de couppoging dat een Turkse legerofficier asiel aanvraagt.

Een toekenning van asiel zou tot nieuwe spanningen kunnen leiden tussen Turkije en de VS, een relatie die al onder druk staat. De VS weigeren vooralsnog om de geestelijke Fethullah Gülen uit te leveren aan Turkije. De Turkse regering heeft daar om gevraagd omdat Erdogan Gülen ervan verdenkt het brein te zijn achter de mislukte coup vorige maand. Washington zegt dat zolang de VS geen bewijzen daarvoor ontvangt, het arrestatiebevel niet in overweging te nemen.

De teruggeroepen legerofficier zou tot vorige maand gewerkt hebben op de NAVO-basis in Norfolk in Virginia, waar in totaal 26 Turkse militairen werken. Bronnen melden aan Reuters dat ook twee lager geplaatste militairen zijn teruggeroepen van het Allied Command Transformation (ACT). Het ACT is het enige NAVO-kwartier in de VS en houdt zich bezig met de modernisering van de NAVO.

Op de mislukte staatsgreep half juli volgden al 22.000 arrestaties in Turkije. Duizenden soldaten zijn uit hun functie ontheven, velen zijn gearresteerd. Ook uit Nederland werden mensen teruggeroepen om vermeende banden met de Gülenbeweging, namelijk vijf diplomaten van de ambassade in Den Haag.

    • Liza van Lonkhuyzen