Trump zinspeelt op geweld tegen Clinton

Presidentsverkiezingen VS

‘Wapenbezitters kunnen wellicht iets doen’

Donald Trump dinsdag Foto Sara D. Davis / AFP

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft gisteren opschudding veroorzaakt in de Verenigde Staten door te suggereren dat voorstanders van vuurwapenbezit geweld kunnen gebruiken tegen Hillary Clinton als zij de presidentsverkiezingen wint.

Tijdens een campagnetoespraak in North Carolina leek Trump te opperen dat voorstanders van het Tweede Amendement van de Amerikaanse grondwet, waarin het recht op vuurwapenbezit is vastgelegd, het heft in handen kunnen nemen tegen Clinton als zij het recht op vuurwapenbezit als president aan banden probeert te leggen door liberale opperrechters voor te dragen voor het Amerikaanse Hooggerechtshof.

„Hillary wil het Tweede Amendement in feite afschaffen”, zei Trump in zijn improviserende stijl. „Als ze haar rechters mag gaan kiezen, is er niets wat jullie kunnen doen, luitjes. Hoewel de mensen van het Tweede Amendement, misschien is er wel iets. Ik weet het niet.” Een man in het publiek achter Trump trok direct een geschokt gezicht.

De uitspraak, die zelfs voor Trump ver ging, maakte een storm van reacties los. De campagnestaf van Clinton noemde de uitspraak „gevaarlijk”. „Iemand die president van de Verenigde Staten wil worden, zou op geen enkele manier moeten oproepen tot geweld”, zei een woordvoerder.

Trump ontkende dat hij had opgeroepen tot geweld. Hij zou hebben bedoeld dat voorstanders van het Tweede Amendement massaal op hem moeten gaan stemmen. Suggesties van vuurwapengeweld tegen Clinton door aanhangers van Trump zijn echter niet nieuw: een adviseur van Trump, Al Baldasaro, zei vorige maand tijdens de Republikeinse Conventie dat Clinton „voor een vuurpeleton” zou moeten wegens de aanval op het Amerikaanse consulaat in het Libische Benghazi in 2012, toen ze minister van Buitenlandse Zaken was.

De opmerking van Trump riep vergelijkingen op met de aanslag op de het Democratische Congreslid Gabrielle Giffords in 2011. Zij werd in het hoofd geschoten nadat haar naam voorkwam op een lijst van de voormalige Republikeinse vicepresidentskandidaat Sarah Palin. Voorstanders van de gezondheidswet van president Obama werden op die lijst in verband gebracht met het vizier van een vuurwapen. Giffords, die blijvende hersenschade opliep, twitterde gisteren: „Het is de verantwoordelijkheid van alle Amerikanen om de uitspraken van Donald Trump en het geweld dat ze suggereren te veroordelen.”

Clinton ontkent overigens dat ze als president pogingen wil ondernemen om het Tweede Amendement af te schaffen. Wel mag ze als ze de verkiezingen wint rechters voordragen voor het Hooggerechtshof. Eén plek is al open sinds de conservatieve rechter Antonin Scalia dit jaar overleed.