Zinspeelt Trump hier op geweld tegen Clinton?

Wapenactivisten kunnen wat de presidentskandidaat betreft het heft in eigen handen nemen, zo suggereerde hij op een campagnebijeenkomst.

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump in Noord-Carolina.
De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump in Noord-Carolina. Eric Thayer / Reuters

Donald Trump heeft dinsdag gesuggereerd dat wapenactivisten Clinton nog kunnen stoppen als ze de verkiezingen heeft gewonnen en lijkt daarmee op te roepen tot geweld. Het Clintonkamp noemde de uitspraak “gevaarlijk”.

De Republikeinse presidentskandidaat zei tijdens een campagnebijeenkomst in Noord-Carolina:

“Als ze rechters mag gaan kiezen, is er niks wat jullie kunnen doen mensen. Alhoewel de mensen van het tweede amendement, misschien is er wel iets. Ik weet het niet.”

Bekijk het fragment van de speech. Tekst gaat verder onder de video.

Clinton mag als ze de verkiezingen wint rechters voor het Amerikaanse Hooggerechtshof voordragen. In het tweede amendement is in de VS het recht op het bezit van vuurwapens vastgelegd.

Trump is een uitgesproken voorstander van het Amerikaanse recht op vuurwapenbezit. Eerder zei hij bijvoorbeeld dat de IS-terroristen die in november meer dan 130 mensen om het leven brachten in Parijs, gestopt hadden kunnen worden als meer mensen in Frankrijk vuurwapens zouden dragen.

Een campagnewoordvoerder noemde de uitspraak van Trump over wapenactivisten “gevaarlijk” en zei: “Iemand die de president van de Verenigde Staten wil worden, zou op geen enkele manier tot geweld moeten oproepen”. De Amerikaanse Secret Service twitterde, nadat om een reactie werd gevraagd, dat het zich “bewust” is van de uitspraak van Trump.

Twitter avatar SecretService U.S. Secret Service The Secret Service is aware of the comments made earlier this afternoon.

Als de Republikeinse presidentskandidaat zinspeelde op geweld tegen Clinton, zou dat niet de eerste keer zijn dat iemand uit het Republikeinse kamp dat doet. Al Baldasaro, die Trump adviseert over veteranenkwesties, heeft een aantal keer gezegd dat Clinton wat hem betreft moet worden doodgeschoten wegens hoogverraad. Hij deed die uitspraken in verband met de aanval op het Amerikaanse consulaat in Libië waarbij vier mensen om het leven kwamen, onder wie de ambassadeur.

Aanhangers van Trump scanderen op campagnebijeenkomsten veelal de leus “sluit haar op” over Clinton. Trump zei daar vorige maand over: “Ik heb tot nu toe gezegd: laten we haar gewoon verslaan op 8 november. Maar weet je wat, ik begin het met jullie eens te worden.”

Lees ook: Partij vreest dat Trump Trump blijft