Toezichthouder

ACM: kosten auto moeten duidelijker

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil dat het voor consumenten voortaan helder is welke kosten zij nog moeten maken om een auto rijklaar te maken. De autobranche moet daarover duidelijker informatie geven in advertenties, zodat een koper niet nog honderden euro’s moet betalen bovenop de adviesprijs. Doen importeurs en dealers dat niet, dan kunnen ze vanaf 1 november een boete opgelegd krijgen van de waakhond. Volgens de wet moeten voorzienbare en onvermijdelijke kosten, zoals die voor transport van fabriek naar een dealer of een kentekenplaat, in de prijs zijn opgenomen. Veel dealers tellen die er pas op het eind bij op, waardoor de verkoopprijs hoger uitvalt dan in advertenties Consumenten kunnen zo bij het afrekenen voor een verrassing te staan. (NRC)