Schatgravers bliezen het stof van deze funkplaat

Odion Iruoje produceerde het revolutionaire materiaal van Fela Kuti tussen 1970 en 1972 en nam daarna nog vele Nigeriaanse hits voor anderen op. Maar van zijn debuutalbum op zijn eigen label werden er in 1982 maar weinig verkocht. Nu de schatgravers van Soundway het stof van deze plaat blazen, is het onvermijdelijk dat Down to Earth alsnog op de draaitafels belandt van dj’s die eerder mooie sier maakten op hippe feestjes met herontdekte hits van afropopsterren als William Onyeabor en Ata Kak. Down to Earth is staccato discorap met highlife en afrobeat, drumcomputerbeats met traditionele ritmes. Iruoje klinkt als een geëngageerde Grandmaster Flash in Lagos die er niet voor terugdeinst om zijn rap en zingzang te onderbreken met lange instrumentale breaks waar de invloed van Fela duidelijk in is terug te horen.