Rusland stelt dagelijkse gevechtspauze Aleppo voor

Terwijl de VN en VS het voorstel onder voorwaarden verwelkomen, zijn rebellengroepen sceptisch.

De Russische luitenant-generaal Sergei Rudskoi kondigde de plannen voor de gevechtspauze woensdag aan. Foto: Ivan Sekretarev / AP

Rusland legt vanaf donderdag in Aleppo dagelijks drie uur lang de wapens neer om hulpgoederen toe te laten in de Syrische stad. Dat meldt het Russische ministerie van Defensie woensdag volgens Reuters. De Verenigde Naties (VN) hebben het voorstel in beraad genomen.

Tussen 10.00 en 13.00 uur moeten alle militaire handelingen, zowel de artillerie- als de luchtaanvallen, stoppen. De Verenigde Staten lieten weten een gevechtspauze toe te juichen, op voorwaarde dat deze door alle partijen wordt gecontroleerd en gerespecteerd.

Lees ook: Regime lijdt ‘symbolisch verlies’ bij Aleppo.

Een woordvoerder van een rebellengroep liet tegenover Reuters weten sceptisch te zijn over het Russische plan:

“Is dit publiciteit voor Rusland om te laten zien dat ze neutraal zijn? Wat is nou drie uur? In die drie uur zullen ze Idlib [onder controle van rebellen] bombarderen!”

Aleppo is verdeeld tussen het Syrische regeringsleger en rebellengroepen. Zaterdag wisten de rebellen het beleg van Oost-Aleppo, waar naar schatting nog zo’n 250.000 mensen wonen, te breken. Toch slaagden de rebellen er niet in een veilige corridor te installeren. Het gebied werd sinds eind juli omsingeld nadat het regeringsleger de aanvoerroute naar het gebied wist af te snijden.

    • Etienne Verschuren