Afzetting Rousseff weer een stap dichterbij

De Braziliaanse Senaat stemde er dinsdag mee in dat de afzetting van de reeds geschorste president definitief in gang wordt gezet.

De Braziliaanse president Dilma Rousseff hier op archiefbeeld. Foto Eraldo Peres/ AP

De Braziliaanse president Dilma Rousseff is dinsdag door de Senaat officieel aangeklaagd voor het sjoemelen met overheidsfinanciën. Het Hogerhuis stemde er dinsdagnacht mee in dat de sinds mei geschorste president zich daarover later deze maand moet verantwoorden. Als vervolgens een twee derde meerderheid voor aftreden stemt, is haar lot bezegeld.

Een parlementaire commissie sprak zich vorige week al uit voor deze vervolgstap en de Senaat nam dat advies afgelopen nacht, na een urenlange vergadering, over. Van de tachtig politici waren er 59 voor het voortzetten van het afzettingsproces en 21 tegen, terwijl er een gewone meerderheid benodigd was.

Lees ook ons profiel over Rousseff: Einzelgänger in een machowereld

Proces tegen Rousseff begint

Met deze nieuwe ontwikkeling is het proces tegen Rousseff nu echt begonnen. Terwijl de Braziliaanse bevolking de ogen de komende anderhalve week vooral richt op wat er zich bij de Spelen in Rio afspeelt, zal de president proberen worden ondervraagd over beschuldigingen van fraude met overheidsgelden. De president zou hebben gesjoemeld met de rijksbegroting voor 2014 om haar herverkiezing veilig te stellen. Ook zou Rousseff uitgaven hebben gedaan zonder instemming van het parlement.

De Braziliaanse werd daarom in mei voorlopig geschorst, in afwachting van het proces tegen haar. Zij werd toen tijdelijk opgevolgd door Michel Temer van de Braziliaanse Democratische Beweging Partij (PMDB). Ook hij is echter niet vrij van onbesproken gedrag. Hij zou als vicepresident medeschuldig zijn geweest aan de fraude met de overheidsbegroting.

Rousseff zelf heeft altijd volgehouden dat de manier waarop zij met de financiën omging “gebruikelijk” was binnen de Braziliaanse politiek. Tegen diverse parlementsleden lopen onderzoeken in verband met corruptie en andere vormen van fraude. Velen zouden betrokken zijn bij het schandaal rondom staatsoliebedrijf Petrobras. Belangrijke leveranciers van Petrobras betaalden steekpenningen aan de onderneming in ruil voor contracten. Dat smeergeld vloeide vervolgens via toplieden van Petrobras naar hoge politici, voornamelijk van de regerende Arbeiderspartij (PT), die er weer politieke steun voor terugkregen.

    • Jorg Leijten