Poetin: Oekraïne verkiest terreur boven vrede

Volgens Rusland hebben Oekraïense eenheden dit weekeinde geprobeerd de Krim binnen te dringen.

Poetin noemde de acties "dom" en "crimineel".
Poetin noemde de acties "dom" en "crimineel". Foto: Vasily Maximov / AP

Oekraïne verkiest terreur boven vrede op de Krim. Dat beweert de Russische president Vladimir Poetin woensdag, meldt Reuters. Poetin reageert hiermee op het nieuws dat de Russische geheime dienst (FSB), zo zeggen de Russen, dit weekeinde enkele Oekraïense terroristische aanslagen op de Krim heeft tegengehouden.

Dit weekeinde zou de FSB twee zwaarbewapende Oekraïense eenheden hebben tegengehouden die op weg waren de Krim binnen te dringen om terroristische aanslagen te plegen. Ook zou een spionagenetwerk op de Krim zijn opgerold. Bij de acties kwamen een FSB-lid en een Russische militair om het leven. Poetin noemde de acties “dom” en “crimineel” en zei geen heil te zien in de geplande vredesonderhandelingen over de situatie in Oost-Oekraïne.

Oekraïne: Poetin wil meer oorlog

Oekraïne ontkent de Russische aantijgingen. De Oekraïnse inlichtingendienst SBOe stelde in een verklaring:

“Oekraïne is niet bezig zijn territorium met geweld terug te nemen en is niet van plan dit te doen.”

De Oekraïense president Porosjenko woensdagavond tegen het Oekraïense persbureau Interfax:

“De beschuldigingen van terrorisme op de bezette Krim zijn ongegrond en cynisch, net als de Russische bewering dat er geen Russische soldaten in de Donbas zijn. Deze fantasieën zijn slechts een voorwendsel voor nieuwe militaire agressie.”

Twitter avatar DmytroKuleba Dmytro Kuleba Putin wants more war. Russia escalates, desperately looks for casus belli agnst Ukraine, tests West’s reaction. #stoprussianaggression

In een reactie op de uitlatingen van de Russische president stelde de woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken Dmytro Koeleba op Twitter dat Poetin manieren zoekt om het conflict te laten escaleren:

“Poetin wil meer oorlog. Rusland probeert de zaak uit de hand te laten lopen, zoekt een casus belli tegen Oekraïne, test de reactie van het Westen.”

In maart 2014 werd het Oekraïense schiereiland geannexeerd door Rusland. Dit leidde tot sancties van Europa en de Verenigde Staten.