Photoshoppen

Geert Wilders zette een foto van zichzelf op Twitter met rare kleren aan. Het leek alsof hij uit een schilderij van het Rijksmuseum was gekropen. Het bleek te gaan om een foto die in 2010 in Veronica Magazine had gestaan waarvoor hij had geposeerd als zijn grote held Michiel de Ruyter die net als Geert ‘strijdbaar en voor niets en niemand bang’ was.

De bijgeleverde boodschap ‘Nederland terug veroveren’ riep terechte vragen als ‘Op wie?’ en ‘Zijn we in oorlog dan?’ op, maar daar haalt de gemiddelde PVV’er de schouders over op. Die weet precies wie de vijand is en heeft aan een half woord genoeg om er een oorlogsverklaring in te lezen. De geest van de zeventiende eeuw moest maar weer eens uit de fles, en snel ook een beetje.

Michiel de Ruyter leek me een man van de grote lijnen. Zou die zich, als hij nu zou leven ook zo opwinden als een actiegroep een attractie in De Efteling racistisch zou vinden? Het leek me in ieder geval uitgesloten dat hij net als Geert een paar keer achter elkaar in ‘Droomvlucht’ zou stappen. Zou hij ook zo blij worden van iedere medaille die Nederland op de Olympische spelen wint? Geert wel. Die vierde de bronzen medaille van TeamNL bij het judo met uitroeptekens. Als je dat doet geef je impliciet toe dat Nederland heel klein is.

Wat me ontroerde was dat Geert de moeite had genomen om het hoofdje van Hero Brinkman, die in 2010 nog heel stoer als stuurman achter hem stond, te vervangen door dat van Fleur Agema. Ik stelde me voor dat hij dat zelf gedaan had. Lekker pielen met Photoshop.

Het is een heel precies werkje, en niet zonder risico wist ik uit eigen ervaring. Ik kraste in havo 3 een keer wat hoofdjes weg op een klassenfoto, daarvoor werd ik twee dagen geschorst van school. Toen ik de voetbalclub Vitesse uit Arnhem als journalist volgde werd de elftalfoto na iedere aankoop door een stagiair ‘ververst’. Toenmalig persvoorlichter Ester Bal moest er met haar snufferd bovenop zitten. Ze ontdekte meer dan eens dat er een blond hoofdje op een donker lijfje was gezet, maar dat kon natuurlijk ook Arnhemse humor zijn.

Over dat soort probleempjes hoefde Geert Wilders zich dan weer niet druk te maken. De achterban moest maar denken dat Hero Brinkman ergens onderweg van boord was geslagen, bovendien had hij Fleur Agema voorzien van een prachtig duelleer pistool. De bedoeling was duidelijk: Nederland vierhonderd jaar terug in de tijd schieten.

Marcel van Roosmalen schrijft op deze plek een wisselcolumn met Ellen Deckwitz, die deze week met vakantie is.