Overname Staalbankiers door Van Lanschot

Van Lanschot neemt de private banking-activiteiten van Staalbankiers voor minimaal 16 miljoen euro over van Achmea. Dat hebben de partijen dinsdag bekendgemaakt. Private banking is vermogensbeheer voor particulieren.

Met de overname verwerft de bank uit Den Bosch 7 miljard euro aan beheerd vermogen, 280 miljoen aan spaargeld en een beperkt aantal effectenkredieten. Ook de bankiers en beleggingsspecialisten van Staalbankiers (in totaal 25 werknemers) komen in dienst bij Van Lanschot.

De overige activiteiten van Staalbankiers, waaronder een hypotheekportefeuille van 250 miljoen euro en 35 werknemers blijven bij Achmea. De naam Staalbankiers zal op den duur verdwijnen.

Staalbankiers werd 100 jaar geleden als Staal & Co in Den Haag opgericht door Machiel Staal. Na zijn dood, in 1966, werd de bank al eens gekocht door Van Lanschot, die het in 1978 doorverkocht aan Vendex, dat toen ook het moederbedrijf van V&D was. Achmea kocht Staalbankiers in 1994.

Toezichthouder De Nederlandsche Bank en de medezeggenschaps- en ondernemingsraden van Van Lanschot en Achmea moeten nog instemmen met de deal. De partijen verwachten de overname aan het eind van het jaar te kunnen afronden.

De overname past in een trend in de sector. De afgelopen maanden zijn er verscheidene fusies en overnames geweest. De kosten van private banken stijgen door onder andere strengere regelgeving, waardoor de verdienmodellen onder druk staan. Onlangs maakten Theodoor Gillissen en Insinger de Beaufort bekend te fuseren. Van Lanschot kreeg zelf onlangs een aantal nieuwe aandeelhouders, nadat verzekeraar Delta Lloyd zijn belang van 30 procent in het bedrijf moest verkopen.

    • Leonie van Nierop