Met Rob ...

Margot Poll belt met Robin Molenaar (41) uit Lelystad die een jaar lang elke dag een papieren vliegtuigje vouwde

Je hebt het afgelopen jaar 365 plus 1 vliegtuigjes gevouwen. Waarom deed je dat?

„Het was een combinatie van twee dingen. Ik maak graag YouTube-filmpjes en ik ben gefascineerd door vliegtuigen. Daarbij had ik de tijd, want ik heb even geen baan.”

Waar komt die fascinatie vandaan?

„Ik ben ermee opgeroeid. Mijn vader werkte op Flevo Airport als onderhoudsmonteur bij Martinair en dan ging ik iedere woensdagmiddag kijken. Op zaterdag mochten we bijna altijd mee de lucht in.”

Had je geen piloot willen worden?

„Natuurlijk was dat mijn droom, maar financieel red je dat niet. Zweefvliegen misschien wel – maar dat is er niet van gekomen.”

Vliegtuigspotter dan?

„Daar kun je bijna niet omheen als je hier woont. Ik ben lid van de A380 fanclub Flevoland. Vanaf februari vliegt Emirates twee keer per dag met het grootste passagierstoestel ter wereld van Schiphol naar Dubai. Bij mooi weer maak ik foto’s voor de fanclubpagina.”

Heb je er ook één gevouwen?

„Haha, dat is ingewikkeld. Ik heb ze wel in alle soorten en maten gemaakt: stompe punt, scherpe punt, kleine vleugels, grote vleugels. Met kleur, zonder kleur. Niet uit een boekje, hoor – gewoon eigen creaties. Ik kreeg voorbeelden opgestuurd uit China, Japan en de VS. Eerst droeg ik op ieder filmpje ook een andere zelfgemaakte armband van paracord, maar dat hield ik niet vol.”

Waar zijn alle vliegtuigjes?

„De mooiste liggen opgevouwen in een doos. Die van zaterdag was de laatste.”

En nu?

„ Ik val gewoon in een zwart gat. Ik begin wel weer iets nieuws, in combinatie met een nieuwe baan.”

    • Margot Poll