Judoka Anicka van Emden enige echte succes op dag vier in Rio

Judoka Anicka van Emden wordt gehuldigd in het Holland Heineken House na het behalen van de bronzen medaille tijdens de Olympische Spelen in Rio. Foto Sander Koning / ANP

Na een roerige dag met de terugkeer van Yuri van Gelder naar Nederland, was de bronzen medaille van Anicka van Emden een lichtpuntje voor de Nederlandse sportliefhebber.

De judoka versloeg in de strijd om het brons in de klasse tot 63 kilo de Braziliaanse Mariana Silva. Het is de tweede Nederlandse medaille in Rio. Het succes van Van Emden was een van de weinige opstekers op deze vierde olympische dag.

Roeiers grijpen mis

Zo lukte het roeiers Roel Braas en Mitchel Steenman niet om de finale van de licht-twee-zonder-stuurman te bereiken. Het tweetal werd in de halve finale vierde en grepen daardoor net naast een plak. Dat lot werd gedeeld door de Nederlandse lichte-vier-zonder-stuurman-team. Bjorn van den Ende, Jort van Gennep, Tim Heijbrock en Joris Pijs werden vijfde in de halve finale, maar hadden bij de beste drie moeten horen om door te gaan.

De Nederlandse eventingploeg, bestaande uit Tim Lips, Alice Naber-Lozeman en Merel Blom, waren evenmin in de positie een felbegeerde plak binnen te slepen. Na de onderdelen dressuur, cross-country en springen belandden de ruiters op de zesde plek.

Zwemonderdelen vallen in het water

Zwemmer Sebastiaan Verschuren greep ook naast een finaleplaats. Met zijn tijd van 48,28 seconden bij de 100 meter vrije slag belandde de 27-jarige Amsterdammer op een gedeelde tiende plaats. Een teleurstelling voor de nummer twee van Europa op deze afstand.

Foto Robin Utrecht / ANP

Sebastiaan Verschuren tijdens de halve finale van de 100 meter vrij in de Olympic Aquatics Arena tijdens de Olympische Spelen. Foto Robin Utrecht / ANP

Die bittere pil moest Verschuren later op de avond opnieuw slikken samen met zijn estafetteploeg (Dion Dreesens, Maarten Brzoskowski en Kyle Stolk). Zij eindigden als zevende en mochten niet door naar de olympische finale van de 4×200 meter vrije slag. Het goud ging in deze categorie uiteindelijk naar de Verenigde Staten. Michael Phelps behaalde hier zijn 21e olympische titel.

Schermer Bas Verwijlen kwam ook niet ver in Rio. Hij werd na een partij al uitgeschakeld. Ondanks zijn zelfvertrouwen was hij een makkelijke prooi voor de Russische Anton Andeev. Dit zijn de derde Spelen waar Verwijlen met lege handen naar huis gaat.

Succes voor turndames en hockeymannen

De Oranje turndames waren wel bijzonder uitgelaten met hun zevende plek bij de teamfinale in Rio. De Nederlandse ploeg was voor het eerst actief in de finale van deze olympische categorie. Tegenover het ANP reageerde Céline van Gerner enthousiast over de eindscore. Zij was vier jaar geleden de enige Nederlandse turnster bij de Spelen: “Supervet wat we hebben neergezet”. Haar teamgenoot Sanne Wevers:

“Ik was ook dat meisje dat hiervan droomde. Ik kan het niet omschrijven hoe bijzonder het is om als turnster hier met je land te mogen staan. Ik weet gewoon dat ik van jongs af aan altijd naar deze wedstrijd kijk en hem misschien wel het spannendste vind van allemaal.”

Foto Sander Koning / ANP

Vera van Pol krijgt een knuffel van Eythora Thorsdottir na het behalen van de 7e plek tijdens de landenfinale turnen in de Rio Olympic Arena tijdens de Olympische Spelen van Rio. Foto Sander Koning / ANP

Monsteroverwinning hockeymannen

In de poulewedstrijd tegen Canada hielden de Nederlandse hockeymannen zich niet in. Met een 7-0 overwinning stomen ze door naar de wedstrijd tegen India donderdag. Momenteel staat de Nederlandse ploeg op de tweede plek in de groep, behouden zij die positie dan gaan zij met de eerste vier door naar de kwartfinales.

Twitter avatar NickKaldenbach Nick 7-0 winst voor de Nederlandse Hockeyheren en de kwartfinales zijn binnen #Hockey #Olympics #Rio2016

Verlies voor bokser Lacruz

Bokser Enrizo Lacruz slaagde er niet de kwartfinale te bereiken. In de achtste finale verloor Lacruz van Otgondalai Dorjnyambuu uit Mongolië. Hij kwam uit in de gewichtsklasse tot 60 kilo. Twee juryleden wezen Dorjnyambu aan als winnaar na drie rondes.

Nederlandse beachvolleyballers winnen tweede groepswedstrijd

Er was wel goed nieuws bij de beachvolleyballers. Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst wonnen hun tweede groepswedstrijd in Rio. In drie sets versloegen zij het Poolse koppel Grzegorz Fijalek en Mariusz Prudel (21-17, 19-21, 15-9). Jammer genoeg was hetzelfde niet weggelegd voor Sophie van Gestel en Jantine van der Vlist. Ook vannacht konden zij niet overtuigen in hun tweede wedstrijd. In twee sets bewezen de Duitsers Karla Borger en Britta Bühte dat ze sterker waren dan het Nederlandse koppel (21-19, 21-14). Van Gestel en Van der Vlist verloren zondag ook al in twee sets van de favoriet: het Canadese tweetal Sarah Pavan en Heather Bansley.

Twitter avatar nlbeachvolley Beachvolleybal ‘T is @sophievangestel/@JantineVdV niet gelukt om hun 2e match te winnen. 2e set is voor #GER (21-14)#BeachTeamNL https://t.co/AE1YQQy1RN
    • Hans Klis