Man die pop Vermeer ophing verdacht van doodsbedreiging

Ferdi T. uit Wageningen liet tijdens de wedstrijd een pop die Vermeer moest voorstellen aan een strop bungelen.

In de eerste minuten van de wedstrijd hangt er een donkere plastic pop met een shirt aan met daarop de naam Vermeer over de reling van vak 410.
In de eerste minuten van de wedstrijd hangt er een donkere plastic pop met een shirt aan met daarop de naam Vermeer over de reling van vak 410. Foto Olaf Kraak / ANP

De man die op 7 februari tijdens de wedstrijd Ajax-Feyenoord een pop, die Feyenoord-keeper Kenneth Vermeer moest voorstellen, aan een strop over de reling van de ArenA liet bungelen, wordt verdacht van bedreiging met de dood of zware mishandeling. Dat blijkt uit de tenlastelegging, meldt persbureau ANP.

Ook wordt de man die de pop had opgehangen, Ferdi T., wordt verdacht van het beledigen van Vermeer, onder meer door het gebruik van de benaming ‘hoerenjong’. T. staat op 24 augustus voor de rechtbank, liet het Openbaar Ministerie in Amsterdam weten. Op bedreiging met de dood staat een maximale celstraf van twee jaar.

Stadionverbod

Vermeer deed na het incident aangifte. Ajax legde de Wageninger Ferdi T. al een stadionverbod op. De club zelf kreeg ook straf: Ajax moest onder andere een boete van 10.000 euro betalen. De KVNB vond dat Ajax eerder had moeten reageren toen de Vermeerpop werd opgehangen.

Doelman Vermeer maakte in 2014 de gevoelige overstap van Ajax naar Feyenoord, die sinds jaar en dag aartsrivalen zijn.

Ook bij dartswedstrijd bedreigd

Het incident bij Ajax-Feyenoord was niet de enige keer dat Vermeer te maken kreeg met bedreigingen en beledigingen. Een week na het eerste voorval hielden toeschouwers bij een Premier League dartswedstrijd in Newcastle bordjes omhoog met kwetsende teksten, waaronder “Kenneth NSB” en “Kenneth Vermeer Hangen” met een getekende pop ernaast. Ook op social media heeft Vermeer meerdere malen dreigementen ontvangen.

Open de tweet om de video te bekijken:

Twitter avatar FRFCRaoul Raoul Nogmaals, ‘Kenneth NSB’ en ‘Kenneth Vermeer ophangen’ bij het darten in Newcastle. https://t.co/UUfzI7nKAS