Makkelijker geld voor Nederlandse start-ups

Investeringen

Het Nederlandse Bynder krijgt een investering van 20 miljoen euro uit de VS. Er lijkt meer Amerikaans geld naar Europa te stromen.

©

Het bedrijfslogo, dat een uitgeklapte paperclip moet voorstellen, heeft hij felblauw op zijn onderarm laten tatoeëren. De rand van de tattoo is nog een beetje rood van de naald. De 37-jarige Nederlands-Britse Chris Hall viert ermee dat zijn start-up Bynder een flinke investering krijgt.

Bynder, dat marketingsoftware maakt, krijgt 20 miljoen euro van het in New York gevestigde Insight Venture Partners. Dat investeringsfonds investeerde eerder onder meer in Twitter, boodschappendienst HelloFresh en autodeeldienst BlaBlaCar. „Met dit geld gaan we nog sneller groeien”, zegt directeur Hall in het Amsterdamse hoofdkantoor, pal naast het Leidseplein. Ondanks de behoorlijk jonge werknemers en de clichématige voetbaltafel, ziet het er al behoorlijk corporate uit voor een start-up. De werknemers dragen overhemden, geen capuchontruien.

Lees ook: ‘Ik weet wat jij lekker vindt’

Clouddienst

Bynder heeft ook vestigingen in Rotterdam, Boston en Dubai. Het bedrijf bestaat pas drie jaar, er werken ruim 200 mensen en het heeft klanten als Puma, KLM en Spotify.

De start-up biedt die klanten een clouddienst om marketingmaterialen (zoals plaatjes en teksten) online op te slaan en te beheren, zodat ze bijvoorbeeld makkelijker verstuurd kunnen worden via sociale media. Recente omzetcijfers maakt het bedrijf niet bekend.

De investering van 20 miljoen is de grootste in een Nederlands internetbedrijf van 2016 tot nu toe, zegt Steven Peters, sectorbankier technologie bij ABN Amro. „Het is voor Nederlandse begrippen een zeer serieus bedrag voor een start-up.” Uit recent onderzoek van ABN Amro blijkt dat de afgelopen twee jaar Nederlandse internetbedrijven 12 keer een bedrag van meer dan 10 miljoen euro hebben opgehaald.

De afgelopen paar jaar braken de Nederlandse betaaldienst Adyen, farmaceut Dezima en veilingsite Catawiki na investeringsrondes door de grens van 1 miljard dollar (900 miljoen euro) bedrijfswaarde. Dat bracht ze in het rijtje van zogeheten ‘unicorns’. Zover is Bynder nog niet. „Onze waardering komt ruim boven de 100 miljoen euro uit”, zegt Chris Hall. Voor het eind van dit jaar wil hij 350 mensen in dienst te hebben, vooral in Nederland.

Investeringsklimaat

Volgens Steven Peters is de investering een teken van het verbeterende klimaat voor start-ups en investeringen in Nederland. „Hoewel er de eerste helft van het jaar geen grote investeringen waren, is er sinds 2014 veel ten goede veranderd.” Zo kunnen ondernemers beter aan geld om te groeien komen doordat er meer buitenlandse (vooral Amerikaanse) fondsen actief zijn geworden in Nederland. In 2015 werd in totaal 425 miljoen euro in beginnende Nederlandse internetbedrijven gestoken. Dat was iets minder dan 2014, maar die cijfers werden vertekend door één hele grote investering in Adyen.

In Silicon Valley worden de laatste tijd juist regelmatig start-ups afgewaardeerd omdat ze beloftes niet waarmaken. Onder meer bloedtestenbedrijf Theranos viel van zijn voetstuk en werd virtueel miljarden minder waard. De focus van investeerders lijkt naar Europa te verschuiven. Vorige week kreeg de Britse bezorgdienst Deliveroo nog een investering van 250 miljoen euro.

De omstandigheden om in Nederland een bedrijf te starten zijn ook volgens Chris Hall veel beter dan een paar jaar geleden. „Ik denk dat Amsterdam na de Brexit een nog aantrekkelijker vestigingsplek wordt.”

Lees ook: Steden vechten om de City. Behalve Amsterdam

Londen is een belangrijke concurrent van Amsterdam als vestigingsplaats van beginnende techbedrijven. Als de Britse hoofdstad na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU niet meer automatisch toegang heeft tot de Europese markt, zou Amsterdam wel eens in het voordeel kunnen zijn. Bovendien is Amsterdam voor internationale begrippen nog altijd behoorlijk betaalbaar.

„Ik heb ook geen enkel plan om weg te gaan uit Nederland”, zegt Hall. „We kunnen hier voorlopig nog genoeg doorgroeien.”