Judo

Na acht jaar afzien toch nog beloning voor judoka Anicka van Emden: brons

None
OLAF KRAAK/ANP

Ze heeft lang op haar olympisch debuut moeten wachten, maar toen het dinsdag zover was, was Anicka van Emden (29) ook direct succesvol. De judoka won de beslissende partij om het brons van de Braziliaanse Mariana Silva en haalde zo de tweede medaille voor Nederland binnen. Van Emden, uitkomend in de klasse tot 63 kilogram, won dinsdag haar eerste twee partijen, maar moest in de derde ronde haar meerdere erkennen in de Française Clarisse Agbegnenou. Veroordeeld tot de herkansing judode ze zich overtuigend naar het brons. „Ik heb hier zo hard voor gewerkt, dit was acht jaar lang het enige wat ik wilde” zei van Emden tegen persbureau ANP. De Haagse judoka verwees daarmee naar het mislopen van de Spelen in 2012. De judobond besloot destijds de lager geplaatste Elisabeth Willeboordse naar Londen te sturen.

Een grote klap voor Van Emden. „Ik dacht: ik kap ermee”, zei ze dinsdag. Vier jaar eerder in Beijing was Van Emden mee als reserve en sparringspartner voor de Nederlandse judoka’s.

Ook dit keer kwam haar deelname aan de Spelen in gevaar. In mei vorig jaar stuurde ze een dopingcontroleur weg die voor de deur stond. Een overtreding van de reglementen. Uit voorzorg kwam ze een maand lang niet in actie in wedstrijden, in afwachting van een eventuele schorsing. Die bleef uit. En dus richtte ze zich nog een keer op om haar „ultieme droom” waar te maken: schitteren op de Spelen.

Of dit ook het einde betekent van haar carrière weet Van Emden nog niet. „Ik neem nu een sabbatical. Daarna zien we wel verder.”

    • Marlie van Zoggel