Invallen in Duitsland bij vermoedelijke IS-ronselaars

Er werd bij de invallen niemand gearresteerd. Elders in Duitsland werd wel iemand opgepakt.

Politieagenten plaatsen een doos in een auto die bij een huiszoeking in Duisburg in beslag werd genomen. Foto Marcel Kusch / dpa / AP

De Duitse politie heeft woensdag in de vroege ochtend invallen gedaan op locaties die geassocieerd worden met drie vermoedelijke aanhangers van terreurgroep Islamitische Staat. Dat heeft de federale aanklager bekendgemaakt, meldt persbureau dpa. Bij de actie werden geen aanhoudingen verricht.

Van het drietal worden twee mannen verdacht van het ronselen van rekruten voor IS. Zij zouden dat tussen januari en juli 2015 hebben gedaan. De derde verdachte zou financiële en logistieke steun aan de groep hebben verleend. Meer mededelingen wilden de autoriteiten vanwege het lopende onderzoek niet geven.

De invallen vonden plaats in Dortmund, Duisburg en Hildesheim. Online nieuwsmedium DerWesten liet woensdag weten dat een van de arrestanten banden zou hebben met twee mensen die een aanval planden op een Sikhtempel in Essen.

Een dag eerder werd bekendgemaakt dat in het Duitse Mutterstadt een 24-jarige Syriër was opgepakt, van wie vermoed wordt dat hij een hoge positie binnen IS bekleedt. Woensdag liet de politie weten dat in verband met deze zaak een tweede persoon is gearresteerd in een vluchtelingenkamp, zonder hierover verdere informatie te geven.

Sinds vorige maand in een week tijd meerdere aanvallen werden uitgevoerd in Duitsland, waarvan twee werden opgeëist door IS, zijn agenten in het land in hoge staat van paraatheid.

    • Casper van der Veen