Internationale turnfederatie: geen finale voor Van Gelder

Ondertussen spanden Van Gelder en zijn advocaat een kort geding aan tegen sportfederatie NOC*NSF.

Van Gelder werd maandag naar huis te gestuurd door chef de mission Maurits Hendriks van de Nederlandse olympisch ploeg.
Van Gelder werd maandag naar huis te gestuurd door chef de mission Maurits Hendriks van de Nederlandse olympisch ploeg. Foto: ANP SANDER KONING

Turner Yuri van Gelder zal niet deelnemen aan de toestelfinale van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Dat heeft de internationale turnfederatie FIG woensdag bevestigd, meldt ANP. Ook op woensdag kwam naar buiten dat Van Gelder en zijn advocaat een kort geding hebben aangespannen tegen de Nederlandse sportfederatie NOC*NSF.

Van Gelder werd maandag naar huis te gestuurd door chef de mission Maurits Hendriks van de Nederlandse olympisch ploeg. De turner zou na een bezoek aan het Holland Heineken House en aansluitend een nachtclub zaterdagnacht rond zes uur beschonken zijn teruggekeerd in het olympisch dorp.

Lees ook: Alcohol is geen doping, gun Yuri van Gelder dat afzakkertje.

Volgens de turnfederatie is de 33-jarige turner officieel teruggetrokken voor de finale, zo laat een woordvoerder weten tegenover ANP:

“Op basis van onze regels kan hij dan niet meer terugkeren.”

De turnfederatie wees al een vervanger aan voor Van Gelder, de Fransman Danny Pinheiro Rodrigues.

Lees ook: Zeven vragen over het wegsturen van Yuri van Gelder.

Kort geding

Van Gelder spande woensdag met zijn advocaat Cor Hellingman een kort geding aan bij de rechtbank in Arnhem tegen de Nederlandse sportfederatie NOC*NSF, dat heeft de rechtbank bevestigd. Het kort geding dient aanstaande vrijdag om 11.15 uur. Het is onduidelijk wat de consequenties zullen zijn van de zitting, gezien de bevestiging van definitieve uitsluiting door turnfederatie FIG.