Innovatie

Wageningse muggenval op zonne-ernergie dringt malaria terug

Minder malaria dankzij muggenvallen op zonne-energie. Dat is de uitkomst van een proef die wetenschappers onder leiding van de Wageningse entomoloog Willem Takken woensdag in het medisch-wetenschappelijke tijdschrift The Lancet publiceren.

In anderhalf jaar tijd brachten de ruim 4.000 vallen de populatie van de voornaamste malariamug op het Keniaanse eiland Rusinga met 70 procent terug. Malaria-infectie onder bewoners van huizen die waren uitgerust met zo’n val nam af met 30 procent. Rusinga is een eiland in het Victoriameer met ongeveer 25.000 inwoners. De val trekt muggen aan met een cocktail van vijf lokstoffen die de menselijke lichaamsgeur nabootsen. Daarnaast is de stof 2-butanon toegevoegd, als vervanger van koolzuurgas, waar muggen op af komen. Een ventilator zuigt muggen die in de buurt van de val komen naar binnen, waarna ze in een vangnet belanden. Hierin gaan ze dood door uitdroging.

De benodigde stroom komt van een zonnepaneel op het dak van het huis. De onderzoekers hopen hiermee een milieuvriendelijk alternatief te hebben voor de bestrijding van malaria, in aanvulling op het gebruik van geïmpregneerde klamboes en insecticidenbehandeling van huizen. De vallen zijn nog wel relatief duur: ongeveer tien euro per persoon per jaar. Maar voor deelnemers is er een bonus. Het zonnepaneel levert ook energie voor twee ledlampen en het verschaft stroom voor het opladen van een mobiele telefoon.

De muggenvallen waren vooral effectief tegen Anopheles funestus, op Rusinga de belangrijkste overbrenger van malaria. Maar er zijn meer soorten muggen die malaria kunnen overbrengen, zoals Anopheles gambiae. Dat kan een verklaring kan zijn waarom het aantal malaria-infecties niet zo snel daalde als het aantal rondvliegende muggen.

    • Sander Voormolen