‘Hoofdkwartier IS in Libische stad Sirte veroverd’

Het hoofdkwartier werd veroverd door milities van de Libische eenheidsregering.

Strijders die trouw zweren aan de Libische eenheidsregering in Sirte.
Strijders die trouw zweren aan de Libische eenheidsregering in Sirte. Foto Mediacentrum van GNA-troepen / AFP

Militieleden die trouw zweren aan de Libische eenheidsregering hebben het hoofdkwartier van terreurbeweging Islamitische Staat in het Libische Sirte ingenomen. Dat heeft het leger woensdag laten weten, meldt persbureau AFP.

De troepen, die worden gesteund door de Verenigde Staten, trokken op 9 juni Sirte binnen en wisten IS-strijders terug te dringen tot het centrum van de stad. Daar werden zij sinds begin deze maand gebombardeerd door de Amerikaanse luchtmacht. IS had Sirte, de geboorteplaats van voormalig dictator Gaddafi, sinds vorig jaar in handen.

IS had een commandocentrum ingericht in het Ouagadougou-congrescentrum, het gebouw waar Gaddafi vroeger pan-Afrikaanse toppen organiseerde. Het was het laatste bastion van de terreurgroep in Sirte. De Libische troepen gaan nu proberen de hele stad vrij te maken van jihadisten.

Lees ook: Libische milities dichtbij verovering IS-stad Sirte

Interne strijd

De terreurgroep kon snel terrein winnen in Oost-Libië omdat twee Libische regeringen met elkaar twistten om de macht. Een maand geleden kwam daar verandering in, toen IS aanstalten maakte om op te rukken richting Misrata. NRC-correspondent Gert van Langendonck schreef eerder:

“De soldaten die nu tegen IS vechten, bestaan vooral uit militieleden uit Misrata, die trouw hebben gezworen aan de nieuwe eenheidsregering in Tripoli. Ook de federalisten die Sirte vanuit het oosten naderen zijn momenteel getrouw aan de eenheidsregering. Voor nu lijkt de strijd tegen IS de facties te verenigen, maar dat kan in Libië heel snel veranderen.”

De nederlaag van IS in Sirte is een gevoelige voor de terreurgroep, maar of ze helemaal verslagen zijn in Libië valt te betwijfelen. Van Langendonck:

“Als Sirte valt, zal dat een zware klap zijn voor IS, dat in Libië nooit aansluiting vond bij de plaatselijke bevolking. Maar het is wellicht niet het einde van IS in Libië. Militieleden zeggen dat ze wasbakken vol haar hebben aangetroffen in een school die door IS werd bezet. Dat suggereert dat IS-strijders hun baarden en lange haar hebben afgeknipt om zich onder de burgerbevolking te mengen.”

Ook in Irak en Syrië verliezen voor IS

IS wordt niet alleen in het defensief gedrongen in Libië. In Irak moest de groep eerder de stad Fallujah prijsgeven, die het sinds 2014 in handen had. Iraakse troepen rukken op richting metropool Mosul. Ook in Syrië lijdt de groep zware verliezen tegen het Syrische regeringsleger, dat met Russische luchtsteun oprukt richting Raqqa.