Ebru Umar moet voor Turkse rechtbank verschijnen

De columniste liet weten niet van plan te zijn naar Turkije af te reizen om zich tegen de aanklachten te verdedigen.

Umar liet al weten niet naar Turkije af te zullen reizen. Foto: ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Metro-columniste Ebru Umar moet in september tweemaal voor een Turkse rechtbank verschijnen. Dat meldt haar werkgever dagblad Metro woensdag. Aanleiding is het interview dat Umar gaf in april aan De Telegraaf waarin ze de Turkse vader des vaderlands Atatürk en de huidige president Erdogan dictators noemde.

Op 6 september dient de zaak over de belediging van Atatürk en Erdogan. Op 22 september volgt de rechtszaak over het beledigen van de profeet Mohammed. In 2011 schreef ze in een tweet: “Mohammed is een homo, succes gegarandeerd.” Umar liet al weten niet naar Turkije af te zullen reizen om zich te verdedigen tegen de aanklachten. Op het beledigen van de president staat in Turkije één tot vier jaar celstraf.

Lees ook het opiniestuk van Ebru Umar in NRC: Vlaggen voor Erdogan in Rotterdam, dan ben je pas landverrader.

Tekst gaat verder onder de tweets.

Twitter avatar umarebru Ebru Umar Rechtszaak voorbereiden met mn vader. Onzinnigere tijdsbesteding kan ik me niet voorstellen. Onzinnigere rechtszaak bestaat ook niet.
Twitter avatar umarebru Ebru Umar De Turken zijn er maar druk mee. En m’n vader. En m’n advocaat. En m’n collega’s. Toestand toestand. Dank Klikturken https://t.co/SJf5KE9gQG

Lees ook: Ebru Umar: het schreeuwmeisje, een portret van de columniste.

De 46-jarige columniste werd in april in Turkije gearresteerd in haar vakantiehuis in Kusadasi vanwege haar kritiek op Erdogan. Ze werd snel vrijgelaten maar mocht Turkije een tijd lang niet verlaten. In mei mocht Umar terug naar Nederland. Ze werd bij aankomst op Schiphol direct naar een onbekende, beveiligde locatie gebracht.

Umar ontving na terugkomst in Nederland bedreigingen en moest haar woning en buurt in Amsterdam verlaten. Eind juli deden een Nederlands-Turkse organisatie en 22 Turkse Nederlanders aangifte tegen Umar wegens groepsbelediging.

    • Etienne Verschuren