Dumoulin pakt zilveren plak op tijdrit

Het is de vierde medaille voor een Nederlander.

Tom Dumoulin aan de start van zijn Olympische tijdrit in Rio.
Tom Dumoulin aan de start van zijn Olympische tijdrit in Rio. Foto Olaf Kraak / ANP

De Nederlandse wielrenner Tom Dumoulin heeft vandaag het zilver gepakt bij de individuele tijdrit op de Olympische Spelen in Rio. De 25-jarige Nederlander legde in 1.13.02 het 54,5 kilometer lange parcours af, 47 seconden trager dan de Zwitserse Fabian Cancellara.

Twitter avatar TeamNLtweets TeamNL Gefeliciteerd #TeamNL wielrenner @tom_dumoulin met een zilveren medaille in de tijdrit! 🚴🎉 #CyclingRoad #NLwint https://t.co/RM0bNwx8E8

Dumoulin begon de rit met een polsblessure. Bij een val in de Tour de France brak de Limburger een spaakbeen bij zijn linkerpols. Hij reed de tijdrit met een gemiddelde snelheid van 44,7 kilometer per uur.

Erg tevreden reageerde Dumoulin niet op zijn prestatie. Tegenover ANP zei de wielrenner:

“Op dit moment ben ik teleurgesteld. Mijn doel was goud. Ze wilden net dat ik een lachend gezicht opzette, maar ik tover niet zomaar een glimlach tevoorschijn. Ik wist dat het door die val in de Tour moeilijk ging worden. Het waren weken van ongelooflijke stress. De ene keer dacht ik dat ik een goede kans had. Het andere moment had ik super veel pijn en dacht ik: het is klaar.”

Laatste Spelen voor “Spartacus”

Het brons ging naar drievoudig Tourwinnaar Chris Froome. Cancellara won op de Spelen van Peking acht jaar geleden ook al goud op hetzelfde onderdeel. Het waren de laatste Spelen voor “Spartacus”. Na deze editie hangt hij zijn fiets aan de wilgen.

Lees ook: Vandaag tijdens de Spelen: dag des oordeels voor Dumoulin

Het parcours werd geplaagd door verspreide regenbuien, waardoor de route soms nat en soms droog was. Vanwege de gladde stukken was Dumoulin voorzichtig bij de afdalingen.

Het was de vierde medaille voor een Nederlander. Als eerste pakte Anna van der Breggen goud, waar zij woensdag een bronzen plak aan toevoegde. Dinsdag haalde judoka Anicka van Emden ook brons. (NRC/ANP)