documentaire

Finding FelaNPO 3, 23.15-1.15u.

Finding Fela vertelt het levensverhaal van de Nigeriaanse muzikant Fela Anikulapo Kuti (1938-1997), samen met zijn drummer Tony Allen grondlegger van de Afrobeat. De voorbereidingen voor de Broadway-musical Fela! vormen het raamwerk voor deze documentaire. Meer nog dan om zijn pioniersrol in de muziek, wordt Fela vereerd als poltitiek activist. Kuti werd een luis in de pels van de corrupte macht en droeg bij aan een democratischer Nigeria. Aan de andere kant hield hij er een bizarre levensstijl op na. Zo trouwde hij in 1978 met 27 van zijn vrouwen. Zijn politieke engagement begon tijdens een verblijf in de VS, waar hij kennis maakte met de Black Power-beweging. Hij keerde terug naar Nigeria met een nieuw wereldbeeld en zette een commune op, de Kalakuta Republic, die hij uitriep tot onafhankelijke staat, los van de militaire junta die het land regeerde. Fela werd een ster en kon zo zijn politieke boodschap verspreiden, iets waar hij een prijs voor moest betalen. Hij werd meer dan tweehonderd keer opgepakt. Kuti overleed in 1997 aan de gevolgen van aids. Zijn begrafenis werd door meer dan een miljoen mensen bezocht.

    • Auteur Onbekend