Deze Nigeriaanse cabaretier spot met Afrikaanse en Amerikaanse tradities

Op social media deelt Nigeriaan Dami Olatunde, bekend als AphricanApe06, komische video’s waarin hij stereotypes over Afrikaanse en Amerikaanse families uitlicht.

Dami Olatunde als Afrikaanse moeder
Dami Olatunde als Afrikaanse moeder Beeld uit YouTube video Aphrican Ape

“Wakker worden Johnny! Johhnyboy, het is je eerste dag op school, kom, word wakker!”
“Verslaap je je nou op de eerste schooldag?! SCHIET OP, word wakker!! Als je de schoolbus mist, dan ga je maar lekker lopen!”

Dami Olatunde, die als cabaretier onder de naam AphricanApe06 bekend werd op sociale media, laat in korte video’s de verschillen tussen Amerikaanse en Afrikaanse gezinnen zien. Een Amerikaanse vader wekt zijn zoon liefdevol voor zijn eerste schooldag, terwijl een Afrikaanse vader defensief op de deur bonst en meteen dreigt dat de zoon de schoolbus maar beter niet kan missen.

Olatunde is Nigeriaans, maar woont al jaren in de Verenigde Staten. Hij ruilde zijn baan als accountant in om een carrière als comedien van de grond te krijgen, en zijn video’s zijn een hit. Op Facebook heeft Olutunde over de 100.000 volgers, op Instagram meer dan 30.000 volgers. Nu BBC een video over hem heeft gemaakt, neemt die aandacht alleen maar toe.

De reactie van een Afrikaanse moeder op het succes van de BBC video

Op een grappige manier laat hij de stereotypes binnen Afrikaanse families zien. De duivelse schoonmoeder, die de vriendin van zijn zoon het leven zuur wil maken. De strenge vader, die met één afkeurende blik een relaas aan excuses kan afdwingen. De immer telefonerende moeder die haar zoon onmogelijke dingen laat oplossen:
Moeder: “Haal mijn leesbril. Hij ligt in de keuken.”
Zoon: “M-m-mama, hij ligt, eehh, hij ligt er niet.”
Moeder: “Als ik hem zelf zou willen zoeken, had ik je niet gevraagd!”
Zoon: “Eeh, oké, oké, wacht.. Ik ben zo terug.”

In zijn eentje neemt Olatunde de rollen van alle familieleden uit. Met een zonnebril op is hij de vader, met een pruik op de schoondochter, met een omslagjurk en een roze hoofddoek speelt hij de moeder van het gezin en als zichzelf is hij de zoon. Het levert wat knullige maar grappige beelden op.

Uit de video’s blijkt: een Afrikaanse zoon zegt niet zomaar “Hee, pap!”, maar “goedemiddag, vader”. Kinderen hebben respect voor hun ouders, maar zijn ook een beetje bang. Niet alleen de Afrikaanse cultuur wordt op de hak genomen, ook met de Amerikaanse tradities wordt gespot. Kinderen tonen weinig respect voor hun ouders, die vaak maar soft optreden.

Benieuwd naar de verschillende familietradities? Bekijk hieronder wat voorbeelden:
Als Afrikaanse ouders teleurgesteld in je zijn

Een compilatie van Olatundes video’s

    • Floortje Rawee