De hypocrisie van het Holland House

©

En ineens zat Yuri van Gelder in het vliegtuig naar huis. De voormalige Lord of the Rings, als een klein kind weggestuurd omdat hij zich niet had gehouden aan de regels van zijn ouders. Voor Van Gelder zelf is het vooral een persoonlijke tragedie. Eindelijk was hij op het evenement dat hij al twee keer had misgelopen, door pech en door eigen fouten.

Volgens Maurits Hendriks, chef de mission, had hij tegen de regels van TeamNL gezondigd door buiten het olympisch dorp alcohol te consumeren. Hij was pas tegen de ochtend teruggekeerd bij de torenflat van de olympische ploeg. „Ontoelaatbaar”, vond Hendriks, want onze sporters hebben een voorbeeldfunctie stelde hij.

Daar is geen speld tussen te krijgen. Toch klinkt dat argument een beetje hypocriet. NOC*NSF, het orgaan dat verantwoordelijk is voor topsport in Nederland, is al jaren nauw gelieerd aan Heineken, de biermagnaat die waar dan ook ter wereld Holland Huizen uit de grond stampt voor de hossende landgenoot in den vreemde. Maar ze worden ook gebruikt om olympisch kampioenen van TeamNL te huldigen. Topsporters die ten overstaan van heel Nederland worden geëerd in een huis dat van de kelder tot het dak naar alcohol ruikt. Over voorbeeldfunctie gesproken.