Teruglezen dag 5 Spelen: Gelijkspel voor Nederlandse handbaldames tegen Zuid-Korea

Liveblog gesloten

Dit liveblog wordt gesloten. Dank voor het meelezen tot in de kleine uurtjes.

Belg Pieter Timmers pakt zilver op 100 meter

De Australische zwemmer Kyle Chalmers schreef vannacht de 100 meter vrije slag op zijn naam (47,58 seconden). De Belgische Pieter Timmers pakte verrassend het zilver in 47,80, de Amerikaanse titelverdediger Nathan Adrian moest genoegen nemen met brons (47,85). Sebastiaan Verschuren bleef op het koningsnummer steken in de halve finales.

Adrian miste volgens het ANP de kans om in de voetsporen te treden van grootheden als Johnny Weissmuller, Alexander Popov en Pieter van den Hoogenband, zwemmers die de 100 vrij twee keer achter elkaar wonnen op de Spelen.

Eerste Kazachstaanse medaille ooit

Foto Matt Slocum / AP

Dmitri Balandin won vannacht de allereerste medaille ooit voor Kazachstan. Foto Matt Slocum / AP


Dmitri Balandin schreef vannacht geschiedenis. Hij behaalde de allereerste olympische medaille ooit voor Kazachstan. Dat deed de 21-jarige zwemmer in de categorie 200 meter schoolslag. En het was meteen een gouden plak.

Laten we het even niet over Yuri van Gelder hebben

Twitter avatar HenkStouwdam Henk Stouwdam Bart Deurloo - nr. 15 allroundfinale - heeft de pest in dat Yuri van Gelder alle aandacht van de goede Nederlandse prestaties wegzuigt.

Kromo gaat door naar finale

Foto David J. Phillip / AP

Vlnr. Ranomi Kromowidjojo, Simone Manuel (VS), Jeanette Ottesen (Denemarken) en Charlotte Bonnet (Frankrijk). Foto David J. Phillip / AP

Ranomi Kromowidjojo mag in de finale van de 100 meter vrije slag haar olympische titel verdedigen. Kromo heeft in Rio geduchte concurrentie van onder anderen de Australische zusjes Cate en Bronte Campbell. Cate is sinds kort met 52,06 de wereldrecordhoudster. Kromowidjojo ging dit jaar nog niet sneller dan 53,14.

Kromo misschien door naar finale

Oei! Ranomi Kromowidjojo is met een tijd van 53,42 seconden vierde geworden in de eerste halve finale 100 meter vrije slag. Het gaat erom spannen of zij door mag naar de finale.

Twitter avatar WeberNatasja Natasja Weber Kromowidjojo in halve finale bijna dezelfde tijd als in serie: 53,42, vanmiddag 53,43. Nu 2e halve finale #100 https://t.co/EL3EmICR1x

Lois Abbingh: ik ging vol voor de hoek

Tegenover het ANP praatte Lois Abbingh over het missen van de cruciale strafworp tegen Zuid-Korea. Abbingh:

"Ik ging vol voor de hoek, ik twijfelde geen moment. Het kan een keer gebeuren dat de bal er dan niet in gaat. Het is een superspannende poule. Ik keek even naar de kant en toen was het duidelijk. Je moet altijd je verantwoordelijkheid nemen.''

Oranje handbalsters eindigen in gelijkspel tegen Zuid-Korea

Foto Matthias Schrader / AP

Lois Abbingh ligt op de grond nadat haar strafworp in de laatste momenten van de wedstrijd tegen Zuid-Korea werd geblokkeerd. Foto Matthias Schrader / AP


In de laatste momenten van de wedstrijd tegen Zuid-Korea werd de strafworp van Lois Abbingh door de keeper geblokkeerd. Hierdoor eindigde de strijd in een gelijkspel: 32-32. De handballers blijven daardoor op één overwinning (Argentinië) in de poule steken. Oranje verloor al van Frankrijk. Aanstaande vrijdag moet het team het opnemen tegen Zweden en zondag tegen het ongeslagen Rusland.
Twitter avatar Handbal_Live Handbal_Live Eindstand Nederland-Korea: 32-32. Helaas net geen winst... Vrijdag om 16.30 uur volgende wedstrijd tegen Zweden! #oneteamonedream #Rio2016

Nipte zege Oranje op China: 1-0

In de laatste minuut konden de Nederlandse hockeydames hun zegereeks voortzetten. Met een late treffer van Kitty van Male werd het na een lange doelpuntloze wedstrijd dan toch 1-0. Een beetje teleurstellend na de ruime zeges tegen Spanje (5-0) en Zuid-Korea (4-0). Oranje was al zeker van een plek in de kwartfinales, maar consolideert hiermee de positie in groep A. Vrijdag speelt het team nog tegen Nieuw-Zeeland en zaterdag tegen Duitsland.

Nederland op voorsprong tegen China: 1-0

Kitty van Male heeft het vrouwen hockeyteam eindelijk op voorsprong gebracht. Ze scoorde de 1-0

Nog geen doelpunten Nederland - China

Er is nog altijd geen doelpunt gevallen in de hockeywedstrijd Nederland - China. Na de derde kwart staat het nog steeds 0-0

Twitter avatar oranjehockey OranjeHockey End Q3: stand 0-0 Nederland China #hockey #rio2016

Deurloo vijftiende bij meerkamp turnen

De Japanse turner Kohei Uchimura heeft bij de Olympische Spelen van Rio zijn tweede gouden medaille veroverd. Nadat hij met zijn team de landenfinale had gewonnen was hij woensdag met een score van 92,365 ook individueel de beste op de meerkamp. Bart Deurloo kwam uit op een score van 87,598 en werd daarmee vijftiende.

Foto Sander Koning / ANP

Bart Deurloo op het onderdeel brug tijdens de individuele meerkamp finale turnen in de Rio Olympic Arena tijdens de Olympische Spelen van Rio. Foto Sander Koning / ANP

Het groene water in Rio

Waar komt de groene kleur in het water in Rio vandaan? Volgens de organisatie is het een onschadelijke bijwerking van de warmte. De waterkwaliteit is getest en is veilig voor de sporters. Reuters vatte het vreemde fenomeen samen in een video.

Beveiliging Rio wordt opgevoerd

Nadat een persbus werd aangevallen op dinsdag voert de militaire politie in Rio de beveiliging op, meldt AP. Twee ramen sneuvelden door een onbekend projectiel. Ook werd een paardenstal geraakt door een kogel.

Wachten op Kromo

We moeten nog een paar uurtjes wachten. Ranomi Kromowidjojo is in ieder geval klaar voor de halve finales vannacht.

Na eerste kwart nog 0-0 Nederland-China

Foto Koen Suyk / ANP

Ellen Hoog passeert de Chinese Sun Xiao (Chin) tijdens de poulewedstrijd hockey dames Nederland-China , tijdens de Olympische Spelen. Foto Koen Suyk / ANP

Oranje hockeysters nemen het op tegen China

Inmiddels is ook de vierde groepswestrijd van de Nederlandse vrouwenhockeyteam begonnen. Zij nemen het op tegen China. Momenteel staat het nog 0-0.

Boogschutter Van der Ven uitgeschakeld

Boogschutter Rick van der Vens tijd in Rio zit er op. De Brit Patrick Huston wint: 6-4.

Deurloo minder in favoriete oefening

Deurloo heeft bij zijn favoriete onderdeel - de rekstok - onder zijn kunnen gepresteerd. Met 14.566 scoorde hij ruim een half punt lager dan tijdens de kwalificatie, toen hij 15.1000 haalde. Met de helft van het meerkamp gespeeld stond hij op plek nummer vijftien.

Nog op het programma: een optreden op vloer, waar hij eerder indruk mee maakte.

Goud was Dumoulins doel, en nu is hij teleurgesteld

Ondanks een polsblessure bij een tijdrit op de Olympische Spelen een zilveren medaille halen. Iets wat niet voor alle renners is weggelegd. Toch is Dumoulin - polsblessure, zilver bij de tijdrit - niet tevreden. "Ik ben nu teleurgesteld, want goud was altijd mijn doel", zegt hij tegen NRC-verslaggever Rob Schoof.

"Misschien morgen al. Later, over een paar decennia, zal ik mijn kleinkinderen trots vertellen over deze Spelen. Maar op dit moment lukt me dat niet, omdat ik had willen winnen."

Lees het hele interview met Dumoulin hier: Ondanks polsblessure voelt Dumoulins zilver niet als goud


Zeilen: Bouwmeester op medaillekoers

De Friese zeilster Marit Bouwmeester zit nog steeds op medaillekoers. In de Laser Radial-klasse won ze de vijfde race en eindigde in de zesde als zesde. Voorlopig is ze in de algemene stand derde, net achter de Ierse Annalise Murhpy en Deen Anne-Marie Rindom.

Ook Rutger van Schaardenburg eindigde bij mannen op de derde plek. Wel met een iets grotere afstand van nummer één en twee: Kroaat Tonci Stipamovic en Brit Nick Thompson staan er een stuk beter voor.

Beachvolleyballers als groepshoofd naar finales

Nadat de beachvolleybalvrouwen zich woensdagmiddag plaatsten voor de finales, zijn ook de mannen door. Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen wonnen hun derde groepswedstrijd van het Poolse dio Piotr Kantor en Bartosz Losiak: 21-19, 21-19.

Knappe prestatie, want ze wonnen in de groepsfase alle wedstrijden.

Twitter avatar JPKorver Joop Korver Als ongeslagen team door de poolrondes! #ned HEEL MOOI mannen @AnBrouwer @RoMeeuwsen https://t.co/p6YgUYKRjK

Deurloo op de brug

Op de brug met gelijke leggers scoorde Deurloo 14.300. Dat is net iets lager dan hij tijdens de kwalificatie haalde. Toch ging de oefening vrijwel foutloos, op een achterwaartse pas bij de landing na.

Geen tennis meer vandaag

Slecht nieuws voor iedereen die zat te wachten tot wanneer Kiki Bertens en Jean-Julien Rojer nou eindelijk eens aan hun wedstrijd gingen beginnen. Alle tenniswedstrijden van woensdagmiddag zijn geschrapt. Reden: de aanhoudende plensbuien in Rio.

Eerst werden ze wedstrijden, en nu besloot de organisatie van de Spelen het maar helemaal af te zeggen. Bertens en Rojer zouden het opnemen tegen de Amerikanen Venus Williams en Rajeev Ram.

Ook sprong gaat goed bij Deurloo

Na een goed begin ging ook de sprong bij Deurloo goed. Hij moest een extra stap doen bij de landing, en dat leverde puntenaftrek op, maar had toch een redelijke score: 14.700. Een persoonlijk toestelrecord.

Meerkampfinale begonnen

De meerkampfinale turnen is begonnen, met een prima begin van Deurloo aan de ringen. Score: 14.633.

Twitter avatar marcelbar8 Elsschot Nederland heeft een 2e Lord of the Rings: Bart Deurloo. Mooie oefening beloond met 14,633. #turnen #Rio2016 https://t.co/pYVOEFoCIu

Verliespartijen met een Nederlands tintje

Niet geheel Nederlands, maar toch: twee uitschakelingen met een vaderlands tintje vanavond. Judoka Linda Bolder - die sinds 2015 voor Israël op de mat staat - verloor in de klasse tot 70 kg van de Spaanse Maria Bernabeu.

Daarnaast werd floretschermster Saska van Erven Garcia er na één ronde uitgegooid. De zesvoudig Nederlands kampioene - sinds 2011 uitkomend voor Colombia, het land van haar moeder - verloor van Hongaar Aida Mohammed (12-15).

Foto AP Photo/Vincent Thian

Saskia Loretta Van Erven Garcia tegenover Hongaar Aida Mohamed, van wie ze woensdagavond verloor. Foto AP Photo/Vincent Thian

Vanaf 21.00 uur: Deurloo in finale turnen

Straks om 21.00 uur: de meerkampfinale turnen met Bart Deurloo. Voor 't eerst dat een Nederlandse man dit presteert.

Of hij een medaille gaat winnen? Directe kanshebber voor het eremetaal, is hij niet. Hij plaatste zich als veertiende voor de finale. Japanner Kōhei Uchimura is de grootste kanshebber voor goud. Hoe dan ook, Deurloo houden we in de gaten.

https://twitter.com/BartDeurloo/status/763350947296899072

Zeilers winnen en stijgen

Zeilers Martin Bouwmeester (klasse Laser Radial) en Rutger van Schaardenburg (Radial) hebben allebei een race gewonnen. Bouwmeester is in haar klassement nu koploopster, samen met Chinees Xu Lijia. Van Schaardenburg komt met zijn prestatie in de toptien.

Twitter avatar SietzeHess Sietze Hess Nederlanders doen het goed bij het zeilen, zowel Marit Bouwmeester als Rutger van Schaardenburg winnen de 5e wedstrijd. #Rio2016 #teamnl

Geen finale voor estafettezwemsters: veertiende

De estafettezwemsters zijn veertiende geworden bij de 4x200 meter vrije slag. Hun tijd: 7:58.74. Daarmee lopen Marrit Seenbergen, Esmee Vermeulen, Andrea Kneppers en Robin Neumann de finale mis. Alleen de beste acht landen doen woensdagavond mee om de medailles.

Spelen voorbij voor amazone Cornelissen

Voor amazone Adelinde Cornelissen zijn de spelen voorbij. De proef die ze met ruin Parzival liep tijdens de landenwedstrijd dressuur, heeft ze voortijdig moeten staken.

Aan NOS liet ze weten dat haar paard afgelopen nacht gebeten of gestoken is door een insect. Daar hield Parzival een infectie aan over. Het beest kreeg koorts en kon daardoor de wedstrijd niet afrijden. Geen score voor Nederland, dus.

Twitter avatar PetervPinxteren Peter van Pinxteren Tong eruit en Parzival eruit. Adelinde Cornelissen gooit handdoek in olympische ring. https://t.co/cPOVLBtwrC

Handbaldames klaar voor de wedstrijd

Hoe gaan de handbaldames het doen tegen Zuid-Korea? Zelf zijn ze er in ieder geval klaar voor. Vanavond, om 00.50 uur

Turnfederatie: Van Gelder eruit, tóch kort geding

Gaat-ie nou wel terugkomen of niet? Verwarring alom inzake Yuri van Gelder. Maar voorlopig lijkt een eventuele terugkomst naar Rio ver, ver weg. De internationale turnfederatie FIG heeft zich met het gebeuren bemoeid en zei woensdag tegen ANP dat Van Gelder officieel is teruggetrokken.

Maar nu blijkt dat Van Gelder een kort geding heeft aangespannen, dat vrijdag al dient in de rechtbank van Arnhem. Om 11.15 uur om precies te zijn, zo bevestigde de rechtbank aan NRC. Yuri van Gelder versus Nederlandse sportfederatie NOC*NSF. Maar of Van Gelder daarmee zijn plek terug kan krijgen, is sterk de vraag nu de internationale turnfederatie heeft gezegd dat-ie niet terug kan komen.

Heemskerk eruit

Helaas, Femske Heemskerk heeft het niet gered. Haar 54,63 op de 100 meter is niet voldoende voor een plek in de halve finale. Kromowidjojo heeft uiteindelijk de vierde plek gehaald, en is door.

Tweede plek voor 'Kromo'

Kromowidjojo doet het beter. Ze tikte 53,43 aan en heeft een tweede plek bereikt - daarmee is ze door naar de halve finales.

Vijfde plek voor Heemskerk in 100 m vrije slag

In de 100m vrije slag tikt Heemskerk 54,63 aan. Het is de vraag of dat genoeg is voor een plek in de finale. Ze staat nu 13de. Alleen de beste zestien gaan door.

Twitter avatar NickKaldenbach Nick Heemskerk nu op plek 13 met nog 1 serie te gaan... beste 16 gaan door. Gaat heel spannend worden #Swimming #Olympics #Rio2016

Tennis opnieuw uitgesteld

Bertens en Rojer moeten langer wachten voor ze aan mogen treden. Door het slechte weer zijn de tenniswedstrijden uitgesteld tot ten minste 19.00 uur.

#Rio2016 Center Court pic.twitter.com/z2tLGzZC3t

— snap: BreakPointBR (@BreakPointBR) August 10, 2016

Zilver voor Dumoulin

Zilver voor Dumoulin! Goud was weggelegd voor Zwitser Cancellara, die bij de Spelen in Beijing (2008) ook al als eerste finishte. Met een tijd van 1.12.15 was hij vandaag het snelste op het 54,5 km lange parcours. Froome - drievoudig tourwinnaar - behaalde brons.

Twitter avatar TeamNLtweets TeamNL Gefeliciteerd #TeamNL wielrenner @tom_dumoulin met een zilveren medaille in de tijdrit! 🚴🎉 #CyclingRoad #NLwint https://t.co/RM0bNwx8E8

Volleybalsters winnen derde wedstrijd van Italië

De Nederlandse volleybalsters verslaan Italië. Alle drie de sets gingen naar Oranje, met als eindstand: 3-0 (25-21, 25-20, 25-20).

Dumoulin op koers voor medaille

Bij het derde meetpunt heeft Dumoulin de derde plek genoteerd. Nog 25 seconden achter Zwitser Fabian Cancellara, acht seconden achter Australiër Rohan Dennis.

Van Gelder ging al eerder in de fout, keer op keer

Wat is er nou precies met turner Yuri van Gelder gebeurd, in die uren dat hij weg was uit het olympisch dorp - en daarmee zijn uitschakeling bewerkstelligde? Het Algemeen Dagblad sprak met betrokkenen en schreef een reconstructie van de nacht.

Uit het verhaal dat de krant optekent, blijkt dat het niet de eerste keer was dat Van Gelder in de fout ging. Ook bij vorige evenementen ging hij tegen de afspraken in op stap en kwam hij te laat terug. Voor NOC*NSF was de nacht afgelopen week - waarna hij de dag erna tot drie uur in bed lag - de druppel. Ze zagen geen andere uitweg dan hem naar huis te sturen.

Twitter avatar ADSportwereld AD.nl/sportwereld Het echte verhaal achter het wegsturen van Yuri van Gelder, een reconstructie https://t.co/1TSbUFHuSm https://t.co/7Vd0vfPTY5

Waar komen die medailles toch vandaan? Nou, van deze man

CNN ging langs bij Nelson Neto Carneiro, die de man achter de Olympische medailles die nu worden uitgereikt in Rio. In totaal werden er ruim vijfduizend medailles gemaakt voor deze Olympische Spelen en Paralympische Spelen. Voor zijn harde werk mag Neto Carneiro zelf ook drie medailles houden: een gouden, zilveren en bronzen.

Bekijk de video van CNN:

Ook Van 't End naar huis

En nog een Nederlandse judoka is uitgeschakeld. Na Kim Polling kan ook Noël van 't End op het vliegtuig terug naar Nederland stappen. Van 't End verliest van Otgonbaatar Lkhagvasuren, die uit Mongolië komt.

Twitter avatar NickKaldenbach Nick Het Nederlandse Judo is een drama vandaag.. ook Van het Endt ligt er al uit.. #Judo #Olympics #Rio2016

Kim Polling is uitgeschakeld

Judoka Kim Polling is uitgeschakeld. De kanshebber op de gouden medaille - al jaren gezien als potentieel olympisch kampioen in de klasse tot 70 kg - nam het op tegen de Japanse Haruka Tachimoto, van wie ze eerder al een keer verloor.

Het was dan ook een zware wedstrijd voor Polling. Nadat beiden een yuko maakten in de reguliere vier minuten, gaf een score van de Japanse de doorslag. Alle Nederlandse judoka's zijn nu naar huis.

Nederlandse Beachvolleybalsters verliezen, wel door

De Nederlandse beachvolleybalsters Madelein Meppelink en Marleen van Iersel hebben verloren van Australiërs Taliqua Clansey en Louise Bowden. Het was een spectaculaire wedstrijd, waarin de teams voor lange tijd aan elkaar gewaagd waren.

Australië won de eerste set (25-27), Nederland bleek de sterkere in de tweede (21-18). Uiteindelijk won het Australische strandduo ook de derde set: 14-16. De vorige twee duels had Nederland al wel gewonnen, dus ze zijn wel door naar de volgende ronde. Australië trouwens ook.

Boogschutter Dielemans uitgeschakeld

Voor handboogschutter zitten de Olympische Spelen er op. Japanner Takaharu Furukawa was in vier sets te sterk in de eerste ronde: 7-1.

Familie en vrienden troosten Van Dijk

Nee, het was niet de dag van Ellen van Dijk. Ze belandde bij het eerste klimmetje in de berm, verloor daarmee cruciale tijd en eindigde op de vierde plaats. Gelukkig stonden bij de finish familie en vrienden om haar te troosten.

Foto Rob Schoof

Familie en vrienden troosten Van Dijk. Foto Rob Schoof

Brons voor Van der Breggen!

Anna van der Breggen pakt een bronzen medaille in de tijdrit! Ze is elf seconden langzamer dan Armstrong, die haar eerste plaats van vier jaar terug prolongeert. Ook Zabelinskaja komt er nog voorbij, maar Van der Breggen zal allerminst ontevreden zijn met een tweede plak deze spelen. Een balende Van Dijk wordt vierde.

Zabelinskaja rijdt de snelste tijd

Zabelinskaja, die achter Van Dijk binnenkwam, verbetert meteen de tijd van de Nederlandse. Ze is zestien seconden sneller. En dan ga je je toch de vraag stellen: wat als ze niet de berm in was gereden? We zullen het nooit weten.

Van Dijk rijdt snel laatste gedeelte

Zo! Van Dijk heeft een snel laatste gedeelte van de tijdrit gereden. De Nederlandse passeert met 44:48.74 de Italiaanse Longo Borghini en is voorlopig eerste. Maar er komen nog klappers aan!

Van der Breggen bij tweede tussenpunt

Van der Breggen is zojuist het tweede tussenpunt, na 19 kilometer, gepasseerd. Haar tijd valt niet mee. Ze is zestien seconden langzamer dan de Russische Zabelinskaja, die daar de snelste tijd heeft. De taaie 42-jarige Armstrong is daar tweede en ook Longo Borghini staat nog voor Van der Breggen.

  1. Olga Zabelinskaja 32.41,02
  2. Kristin Armstrong 32.43,90
  3. Elisa Longo Borghini 32:48,00
  4. Anna van der Breggen 32.57,08

Van der Breggen heeft de derde tussentijd

De tussenstand nadat alle rensters het eerste tussenpunt zijn gepasseerd:

  1. Kristin Armstong 17.07,93
  2. Elisa Longo Borghini 17.12,83
  3. Anna van der Breggen 17.14,25

De strijd om de overwinning lijkt tussen deze drie vrouwen te gaan. Favorieten als Brennauer en Stevens vallen tegen. Ook Van Dijk lijkt door haar bermduik kansloos voor de medailles.

Wie is je olympische lichaamsmatch?

Lijkt je lichaam op dat van een worstelaar, of juist dat van een volleybalspeler? De BBC heeft een tool ontwikkeld waarmee dat wordt berekend. De Britse zender put uit een databank met gegevens van meer dan tienduizend sporters. Wie feiten over zijn lichaam – lengte, gewicht, leeftijd en geslacht – invoert, krijgt drie matches met sporters op Rio. Ook zie je hoeveel sporters in totaal even oud , net zo lang, of even zwaar zijn.

Twitter avatar BBCSport BBC Sport More than 10,000 #Rio2016 athletes... Which one do you match with? Take the test: https://t.co/6CnjTw33mS https://t.co/go0CYvL5QQ

Van der Breggen tweede bij eerste tussenpunt

Anna van der Breggen heeft op het eerste tussenpunt, na tien kilometer, de tweede tijd genoteerd. De Nederlandse was anderhalve seconde langzamer dan de Italiaanse Longo-Borghini. De volgende tussentijd zal worden opgenomen na 19 kilometer.

Oei! Ellen van Dijk belandt in de berm

Oei! Ellen van Dijk belandt tijdens het eerste klimmetje van de tijdrit in de berm. De wielrenster leek wat naar beneden te turen en daardoor te missen dat ze van de weg af reed. Door de gekke manoeuvre verliest de Nederlandse zo'n 20 seconden. Van Dijk staat bij het eerste tussenpunt nu vierde.

Here's Van Dijk's crash... Like she just forgot what she was doing for a second! Left the gas on maybe? #TimeTrial pic.twitter.com/bCKPbr92fP

— Mpora (@Mpora) August 10, 2016


Van Gelder mogelijk naar rechter om deelname af te dwingen

Turner Yuri van Gelder stapt mogelijk naar de rechter om deelname aan de Olympische finale op het onderdeel ringen aan te vechten. De sporter werd maandag door chef de mission Maurits Hendriks naar huis gestuurd nadat was gebleken dat hij interne regels had overtreden. Van Gelder was na kwalificatie voor de toestelfinale zaterdag de stad in was gegaan en had alcohol genuttigd. Of er zich nog meer incidenten hebben voorgedaan is niet bekend.

Van Gelder beraadt zich volgens ANP, dat zich baseert op zijn advocaat Cor Hellingman, mogelijk op gerechtelijke stappen:

"Van Gelder en zijn raadsman beraden zich op te nemen stappen, die terugkeer tot de finale mogelijk moeten maken. Verdere informatie, zoals over de inhoud van de te nemen maatregelen, zal zo nodig uitsluitend via zijn raadsman worden verstrekt. Yuri wil zich nu volledig focussen op zijn mogelijkheden. Yuri begrijpt dat het publiek graag geïnformeerd wil worden en zijn verhaal wil horen, maar hij hoopt op begrip voor zijn situatie en verzoekt vooral door de pers hem de komende dagen zoveel mogelijk met rust te laten."

Overigens is Hellingman al jaren de raadsman van de turner, dus is het niet meer dan logisch dat hij zich tot deze advocaat wendt.

Van Emden at een "dikke, vette friet" na het behalen van haar bronzen plak

Nog even terug naar gisteren, toen Anicka van Emden brons bemachtigde in het judo. De Nederlandse was na afloop zeer geëmotioneerd en brak in tranen uit. TeamNL hield later op de avond een vragensessie met de medaillewinnares. Gevraagd naar hoe het voelde om met de bronzen plak in haar handen te staan antwoordde de judoka vanuit het Holland Heineken Huis: "Beter zelfs nog dan ik had gedacht. Ik had gedroomd van dit, maar het is supersuperleuk, helemaal top."

.@Bart_de_Wolf #vraagTeamNL pic.twitter.com/KDezdsoR8j

— TeamNL (@TeamNLtweets) August 10, 2016

Gevraagd naar wat Van Emden als eerste gaat doen van wat ze heeft moeten ontberen tijdens de voorbereiding op het Olympische toernooi, antwoordde de Nederlandse: "een dikke vette friet eten".

Bekijk alle vragen en antwoorden via deze pagina.

Foto Olafk Kraak/ ANP

Van Emden met haar bronzen medaille. Foto Olafk Kraak/ ANP

Eerste rensters begonnen aan de tijdrit

De Poolse renster Anna Plichta is zojuist als eerste vertrokken in de Olympische tijdrit bij de vrouwen. In totaal zullen er 25 deelnemers van start gaan, waaronder de Nederlanders Ellen van Dijk (13.57 uur) en Anna van der Breggen (14.03 uur). De laatste die van start gaat is de 42-jarige titelverdedigster Kristin Armstrong om 14.06 uur. De complete deelnemerslijst:

Twitter avatar michelvdijke Michel van Dijke Starttijden Olympische tijdrit vrouwen woensdag 10 augustus 2016. O.a. Anna van der Breggen om 14:03u Ned. tijd https://t.co/DorU1fAmzg

Zowel Van Dijk als Van der Breggen worden tot de kanshebbers voor eremetaal gerekend. Zou Van der Breggen een mooie dubbelslag kunnen behalen door zowel de weg- als de tijdrit te winnen? Leontien van Moorsel was in 2000 de laatste die dat voor elkaar kreeg. Marianne Vos over de kansen van de twee:

Hoe sterk zijn de #cycling tijdrijdsters @ellenvdijk & @AnnavdBreggen? @marianne_vos legt het uit in Studio #TeamNLhttps://t.co/ElFubBJWwm

— TeamNL (@TeamNLtweets) August 10, 2016

Naast de Nederlanders behoren ook Evelyn Stevens, Elisa Longo Borghini en Linda Brennauer tot de favorieten op het 29,8 kilometer lange parcours. De renners moeten onderweg twee klimmetjes over. Dat betekent eveneens twee keer afdalen. En dat kan gevaarlijk worden, want het regent in Rio. De vraag is bovendien wat voor effect de gladde afdaling later heeft op de tijd van Tom Dumoulin - die met een gebroken pols ongetwijfeld met de bibber in zijn lijf naar beneden zal rijden.

Twitter avatar cyclocross_rr Cyclo-cross Olympic TimeTrial Championship (WE) 2016 : Rio de Janeiro https://t.co/PJwBcRoO4O https://t.co/9ykuYaKHsL

Rond 14.45 uur moet duidelijk zijn of Nederland inderdaad een of meerdere medailles mag toevoegen aan het totaal.

Water in Rio kleurt groen

Van kristalblauw naar groen. Binnen een paar uur ging het zwembad in Rio dinsdag door een mysterieuze transformatie. De Britse schoonspringer Tom Daley twitterde:

De organisatie van de Spelen liet via Twitter weten dat de waterkwaliteit getest is en dat de sporters geen risico lopen. Volgens persbureau AP is er door de warmte en een gebrek aan wind sprake van een toename aan algen in het water. Een geplande finale van het schoonspringen bij de vrouwen ging dinsdag gewoon door, maar de winst van het Chinese paar Chen Ruolin en Liu Huixia werd in internationale media overschaduwd door het geheimzinnige groen.

Twitter avatar Rio2016_en Rio 2016 The water quality at the Maria Lenk Aquatics Centre was tested and there were no risks for the athletes. We are investigating the cause.

Foto Matt Dunham/AP

Twee zwembaden, twee verschillende kleuren water. Foto Matt Dunham/AP

Roeiprogramma opnieuw afgelast

Oorspronkelijk zou er vandaag een roeiprogramma worden afgewerkt. Voor de tweede keer deze Spelen zijn de geplande races echter afgelast vanwege slechte weersomstandigheden. Het waait hard in Rio, waardoor de roeiers last zouden hebben van veel deining en golfslag. Ook blijven de lijnen die de individuele banen aangeven dan niet goed liggen.

Het betekent dat de onder meer de finale van de dubbel vier bij de vrouwen, met Nicole Beukers, Carline Bouw, Chantal Achterberg en Inge Janssen, is uitgesteld. Ook zouden de beide Holland Acht-ploegen in actie komen, maar ook zij mogen vandaag hun boot binnenhouden.

Twitter avatar WorldRowing World Rowing OFFICIAL COMMUNICATION: Racing postponed. No racing today. A new schedule will be announced soon. #rowing #rio2016

Het is nog niet bekend wanneer de voor vandaag geplande onderdelen worden ingehaald. Het organisatiecomité is een nieuw programma aan het samenstellen met daarop de uitgestelde races.

Dag 4 Spelen: medaillekansen in het wielrennen en judo

Welkom bij ons liveblog over de vijfde dag van de Olympische Spelen in Rio. Gisteren behaalde judoka Anicka van Emden met haar bronzen plak eindelijk de tweede medaille voor Nederland. De oogst lijkt tot op heden wellicht wat mager, maar ook in Londen stond de teller na vier dagen op twee medailles. Bovendien zijn er woensdag volop kansen op eremetaal voor de Nederlandse sporters.

Zo gaat wielrenster Anna van der Breggen vanaf 13.25 uur proberen om haar tweede goud deze Spelen te behalen, ditmaal in de tijdrit op de weg. Van Der Breggen start om 14.03 uur uur (Nederlandse tijd) voor haar tocht over het heuvelachtige 29,8 kilometer lange parcours. Ellen van Dijk, een andere favoriet voor de titel, rijdt om 13.57 uur van het startpodium af.

Bij de mannen is het de vraag hoe de pols van Tom Dumoulin het gaat houden. De Nederlander zou normaal gesproken de uitgesproken favoriet zijn voor de Olympische titel, maar heeft na zijn val in de Tour alleen getraind met spalken. Hij kon daarbij zelden voluit gaan. Bij de wegrit afgelopen zaterdag kneep de Limburger bovendien al na 20 kilometer in de remmen. Dumoulin vertrekt om 16.39 uur, net voor Tourwinnaar Chris Froome, voor zijn rit over het 54,5 kilometer lange parcours. Hij is de enige Nederlandse deelnemer. Wout Poels haakte af na zijn val in de wegrit.

Lees ook: Vandaag tijdens de Spelen: dag des oordeels voor Dumoulin

Naast kansen bij het wielrennen, zou er vandaag wederom eremetaal behaald kunnen worden bij het judo. De Nederlandse Kim Polling is één van de titelfavorieten in de klasse tot 70 kilo. Haar eerste partij, in de achtste finales, staat voor 16.30 uur gepland.

Verder begint Ranomi Kromowidjojo vandaag aan haar individuele zwemtoernooi. Op de 100 meter vrije slag verdedigt de Nederlandse vanaf 18.00 in de series haar Olympische titel. Ook spelen de volleybalsters, die sterk begonnen tegen China en maandag nipt verloren van de VS, tegen Italië. Op de strand-versie van dat toernooi kunnen de duo's Meppelink/Van Iersel en Brouwers/Meeuwsen daarnaast de volgende ronde bereiken.

Het volledige programma met Nederlanders:
13.30 en 15.00 Wielrennen: tijdrit op de weg met Ellen van Dijk (13.57 uur) en Anna van der Breggen (14.03 uur) bij de vrouwen en Tom Dumoulin (16.39 uur) bij de mannen
15.00 Beachvolleybal: derde groepswedstrijd van Madelein Meppelink en Marleen van Iersel
15.18 Handboogschieten: voorronde op het onderdeel individueel met Mitch Dielemans (15.18 uur) en Rick van der Ven (22.36 uur)
15.00 Paardensport: dressuur met Adelinde Cornelissen (18.39 uur) en Edward Gal (20.42 uur)
15.35 Judo: achtste finales met Noël van 't End in de klasse tot 90 kilo (15.35 uur) en Kim Polling in de klasse tot 70 kilo (16.30 uur)
16.00 Tennis: eerste ronde mixed dubbel met Kiki Bertens en Jean-Julien Rojer
16.35 Volleybal: Nederland - Italië (vrouwen)
18.00 Zeilen: Laser, Laser Radial, Finn, 470 en Nacra 17 met verschillende Nederlanders
18.03 - 19.53 Zwemmen: series 100 meter bij de vrouwen (met Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk) en de series van de 4x200 meter vrije slag (met Andrea Kneppers, Femke Heemskerk, Marrit Steenbergen en Esmee Vermeulen)
21.00 - 0.00 Turnen: individuele meerkamp (met Bart Deurloo)
21.30 Beachvolleybal: Derde groepswedstrijd Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen
0.50 Handbal: Nederland - Zuid-Korea (v)